10 najlepších receptov na APRÍL, ktoré vám spestria karanténu

Hľadáte čo upiecť tento mesiac – apríl? Alebo hľadáte najlepšie recepty na spestrenie karantény? Už nemusíte hľadať. Práve ste našli. V tomto článku nájdete 10 najlepších receptov na apríl od najlepších slovenských (a českých) food blogerov.

Všetkých 10 receptov je jednoduchých, rýchlych a zvládne ich skutočne každý – aj úplný začiatočník v kuchyni. Navyše všetky koláče sú z dostupných ingrediencií, ktoré určite nájdete doma. +Väčšinu receptov máte hotových do jednej hodinky aj s pečením.

Tak čo, pečieme?

#1 z najlepších receptov

Citrónová bábovka

Petra Esterling – blog Red Velvet

Klasická bábovka v jarnom šate. A viete čo? Nie je tak úplne obyčajná – je totiž citrónová. Citrónové bábovky majú ešte o niečo vyšperkovanejšiu chuť ako obyčajné. Takže určite by ste mali počas života ochutnať aspoň jednu takú. A práve teraz máte šancu. Aj recept.

10 najlepších receptov na APRÍL, ktoré vám spestria karanténu

Navyše túto bábovku máte pripravenú za 15 minút a v jednej miske.

Väčšinu ingrediencií budete mať určite doma, takže je to dokonalý recept na rýchle pečenie a tieto ťažšie – karanténne časy.

Je to nenáročná, rýchla a jednoduchá bábovka, ktorú zvládne skutočne každý.

Potrebujete len pár minút, misku, metličku a bábovkovú formu 🙂

Čas prípravy: 15 minút

Pečenie: cca 40 minút na 175°C

Celkový čas: 1 hodina (pri ideálnych podmienkach)

Potrebné: forma na bábovku

Náročnosť: jednoduché, rýchle, zvládne každý, ideálne pre začiatočníkov + časovo nenáročné

Cena:     5,32 € – všetko        2 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

*ceny v tomto článku sú vypočítané len orientačne, môžu sa líšiť na základe použitých ingrediencií

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#2 z najlepších receptov

Mrkvová torta s kokosom

Petra Esterling – blog Red Velvet

A máme tu ďalšiu klasickú jarnú ingredienciu a tou je mrkva.

Mnohým pripadá táto zelenina skôr ako vhodná ingrediencia na varenie. Pravda je, že v posledných rokoch sa čoraz častejšie dostáva mrkva do popredia aj v pečení. Najčastejšie práve v tomto období – jar, konkrétne apríl.

Predstavujem vám jednoduchú, ale krásnu mrkvovú tortičku obohatenú o kokos a tvarohový krém. S ľahkosťou zvládne aj slávnostné príležitosti.

A väčšinu potrebných ingrediencií opäť nájdete aj u seba doma.

Čas prípravy: 1 h – ak sa posnažíte tak aj 45 minút

Pečenie: cca 30 – 45 minút na 175°C

Celkový čas: 1 h a 45 minút

Forma: tortová forma s priemerom 26 cm

Náročnosť: jednoduchšia torta, korpus jednoduchý, krém jednoduchý – najťažšou časťou môže byť iba natieranie krému

Cena:     5,44 € – všetko        2 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#3 z najlepších receptov

Buchty na pare s tvarohom a slaným karamelom

Marta Marčáková – blog The Story of a Cake

Pravé domáce buchty na pare. S tvarohom alebo s čímkoľvek, čo si budete priať. Preliate karamelom. Posypané orechmi, sladkou posýpkou alebo kakaom. Dokonalý víkend. Alebo akýkoľvek deň. S týmito buchtami určite.

10 najlepších receptov na APRÍL, ktoré vám spestria karanténu

Väčšinu ingrediencií nájdete doma, recept nie je náročný na prípravu, skôr na čas. Buchtičkám musíte dať dostatok času na vykysnutie. A potom ešte parenie na paráku (naparovacom vejári) v hrnci.

Ak sa chystáte robiť karamel prvýkrát, odporúčam vám prečítať si viacero receptov a pozrieť si viacero video-receptov. Aby vás potom nič nezaskočilo.

Čas prípravy: 10 minút vypracovanie cesta + 1 h kysnutie + 20 minút tvarovanie buchiet + 20 minút kysnutie + parenie cca 15 minút + 7 minút karamel

Parenie: cca 15 minút

Celkový čas: 2 h 20 minút (pri ideálnych podmienkach)

Počet kusov: 10 – 12 ks

Potrebné: parná rúra alebo minimálne parák (naparovací vejár) do hrnca

Náročnosť: časovo trošku náročnejšie, ale nie nezvládnuteľné (pozor na karamel)

Cena:     11,85 € – všetko        3,70 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#4 z najlepších receptov

Banánový chlieb (banana bread)

Zuzana Čižmanská – blog Kejkáreň

Receptov na banánový chlieb je na internete neúrekom. A tento jednoduchý banánový chlieb je ako stvorený pre tieto dni v karanténe.

Ingrediencií netreba veľa (väčšinu nájdete doma) a postup je rýchly a jednoduchý. Navyše cesto máte raz-dva hotové aj v jednej miske. Nakoniec chlebík oblejete čokoládovou polevou.

Čokoládovú polevu môže pripraviť tak, ako je písané v recepte – z kakaa a agáve sirupu alebo si ju pripravte z toho, čo máte doma – čokolády a masla / smotany na šľahanie a čokolády.

Čas prípravy: 10 minút

Pečenie: 45 minút na 170°C

Celkový čas: 55 minút

Potrebné: forma na chlieb, chlebíková forma

Náročnosť: jednoduché, rýchle, zvládne každý, ideálne pre začiatočníkov + časovo nenáročné

Cena:     8,46 € – všetko, bez polevy    0,80€ – ak máte doma niektoré ingrediencie (okrem polevy)

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

.

———————————————————————–

Každý týždeň čerstvý tip z kuchyne rovno do tvojej e-mail schránky.

Chceš každý týždeň dostať e-mail (newsletter) s užitočným tipom, vďaka ktorému bude každé tvoje pečenie lepšie?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a potom si naplno vychutnávaj výhody klubu gastro-osôbok (newsletter).

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

.

#5 z najlepších receptov

Šťavnaté mrkvové muffiny

Iva Tišková – blog Dottka

Opäť niečo pre tých, ktorý uznávajú mrkvu, ako výbornú ingredienciu na pečenie.

Tentokrát tieto jednoduché muffiny, ktoré vôbec nevyzerajú obyčajne a ani také nie sú. Cesto je totiž obohatené o postrúhanú mrkvu, korenie a jogurt namiesto smotany.

Recept má jednoduchý a rýchly postup.

10 najlepších receptov na APRÍL, ktoré vám spestria karanténu

Jednoduché, estetické zdobenie v podobe gréckeho jogurtu.

Suroviny nájdete aj doma.

*Kokosový cukor môžete pokojne nahradiť aj kryštálovým cukrom – v tom istom alebo menšom množstve.

Čas prípravy: 15 minút

Pečenie: 20 – 30 minút na 180°C

Celkový čas: 45 minút (pri ideálnych podmienkach)

Počet kusov: 12 ks.

Potrebné: košíčky na muffiny alebo plech na muffiny

Náročnosť: jednoduché, rýchle, zvládne každý, ideálne pre začiatočníkov + časovo nenáročné

Cena:     cca 7,50 € – všetko        cca 2 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#6 z najlepších receptov

Babičkina bublanina s lesným ovocím

Veronika Široká– blog The Veelicious

Bublanina je taká tradičná klasika našich starých mám. A hoci tento recept je letný, určite dobre padne aj teraz na jar. Je to v podstate taký univerzálny, rýchly koláčik, ktorý znesie takmer akékoľvek ovocie, ktoré doň dáte.

Vychutnajte si víkend s touto jednoduchou, rýchlou bublaninou, nenáročnou na ingrediencie a pripomeňte si tak chvíle letných prázdnin u starej mamy.

*Ryžovo-kokosové mlieko môžete pokojne nahradiť obyčajným kravským mliekom alebo akýmkoľvek, ktoré vám chutí – v tom istom množstve.

Čas prípravy: 15 – 20 minút

Pečenie: cca 45 minút na 180°C

Celkový čas: cca 1 hodina

Potrebné: plech 33 x 23 cm

Náročnosť: jednoduché, rýchle, ideálne pre začiatočníkov + časovo nenáročné

Cena:     6,07 € – všetko, ovocie nezarátané     iba ovocie – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#7 z najlepších receptov

Tvarohový cheesecake s makom

Veronika Čopíková – blog Lenivá kuchárka

Krásny tvarohový cheesecake s makom, s jednoduchým postupom prípravy a veľmi dostupnými ingredienciami, sa vám určite zapáči.

Postup je podobný ako pri väčšine cheesecakoch – rozmixujete sušienky + maslo, pripravíte tvarohovo-makový krém, dáte piecť a dáte chladiť. Dozdobiť si ho môžete sezónnym ovocím 🙂

10 najlepších receptov na APRÍL, ktoré vám spestria karanténu

„Ak máte radi mak a tvaroh, určite si pochutíte.“

Veronika

Čas prípravy: 10 minút korpus + 15 minút chladenie korpusu a príprava krému = 30 minút

Pečenie: 50 minút na 150°C

Celkový čas: cca 1 h a 20 minút

Forma: tortová forma s priemerom 20 cm

Náročnosť: jednoduché, rýchle, zvládne každý  

Cena:     8,70 € – všetko       4,85 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

Máte pre mňa nejaký tip na recept, ktorý by v ďalšom zozname nemal chýbať? Napíšte mi dole do komentára alebo na e-mail: tisicajednachut@gmail.com

#8 z najlepších receptov

Čokoládová babka s orieškami

Veronika Čopíková – blog Lenivá kuchárka

Babka je (sladký) chlieb, ktorý je zavinutý podobne ako náš makovník či orechovník, ale dal by sa prirovnať aj k brioške. Je pôvodom z Poľska. Je spojený s židovskou tradíciou najmä v strednej a východnej Európe. Zvyčajne býva plnený čokoládou alebo škoricou. Vrch babky býva najčastejšie posypaný mrveničkou alebo makom.

Táto čokoládová babka je obohatená ešte aj o oriešky – pistácie, lieskové orechy alebo aké len chcete.

Pečenie tejto babky by som rozdelila na tri časti: vypracovanie cesta, rolovanie a pletenie a nakoniec pečenie.

Vypracovanie kysnutého cesta by nemalo byť nič zložité (cesto musíte dať potom do chladničky minimálne 3 hodiny).

Komplikovanejšie sa môže zdať práve to rolovanie a pletenie. Našťastie Veronika v recepte ponúka detailný opis ako na to, takže by ste to mali predsa len zvládnuť.

A ešte aby som nezabudla – väčšinu (alebo všetky) ingrediencie nájdete aj doma.

„Maslové cesto prepletené čokoládovo-orieškovou náplňou, chrumkavá kôrka a radosť z rastúceho cesta v rúre.“

Veronika

Čas prípravy: 20 minút vypracovanie cesta + 3 hodiny (min.) chladenie cesta + 25 minút rolovanie a pletenie

Pečenie: 30 minút na 180°C

Celkový čas: cca 1 h 20 minút + 3 hodiny chladenie cesta

Forma: forma na biskupský chlebík s vysokými okrajmi

Náročnosť: jednoduché, pletenie sa môže zdať náročnejšie – ale nemusí tak byť

Cena:     cca 7,45 € – všetko      cca 3 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#9 z najlepších receptov

Caneles de Bordeaux

Markéta Pavleje – blog Kitchenette

Tieto mini francúzske koláčiky vás určite zaujmú už na prvý pohľad. Navrchu chrumkavé a vnútri vláčne a voňavé. Tak pôsobia už len z fotografie. Tieto koláčiky sú, ako ich aj Markét nazýva, „francouzské bábovičky“.

10 najlepších receptov na APRÍL, ktoré vám spestria karanténu

„ I když by se mohlo zdát, že na jejich pečení je třeba odborné vzdělání pod vedením francouzského pekaře, není tomu tak. Těsto je úplně jednoduché, v podstatě ze základních ingrediencí a jediné, na co je třeba si dávat pozor, je kvalitní vymazání formiček, aby Canelky bylo možné z formy vyndat.“

Markét

Ingrediencie sú skutočne základné a dostupné, takže verím, že väčšinu z nich máte doma.

Postup vôbec nie je zložitý, ale špeciálne si treba dávať na vymastenie formičiek, aby ste potom vedeli odtiaľ caneles bez problémov dostať.

A ešte treba počítať aj s tým, že vypracované cesto na caneles treba nechať ešte 24 až 48 hodín odležať – v chladničke.

Čas prípravy: 20 minút cesto + 24 až 48 hodín chladenie + 15 minút napĺňanie formičiek

Pečenie: prvých 10 minút na 250°C, ďalších 45 – 50 minút na 180°C

Celkový čas: cca 1 h 40 minút + 24 až 48 hodín chladenie cesta

Forma: špeciálne formičky na Caneles

Náročnosť: jednoduché, pomerne rýchla príprava, pozor na vymastenie formičiek

Cena:    cca 5,40 € + cca 5 € rum + cca 5€ tuk v spreji – všetko       asi 1 € + 5 € tuk v spreji – ak máte doma niektoré ingrediencie (vrátane rumu)

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

#10 z najlepších receptov

Domáci kinder mliečny rez

Ja – blog tisíc a jedna chuť.

Asi najednoduchší koláčik aký som kedy piekla bol tento kinder mliečny rez. A predsa som ho po prvýkrát skazila.

Minimum ingrediencí, ktoré máte určite doma, jednoduchý postup, cesto hotové do 15 minút a koláčik upečený za 10 minút.

Dokonalý rýchly a osviežujúci koláčik, ak máte doma málo ingrediencií na pečenie a málo nápadov, čo si napiecť.

*množstvo cukru výrazne odporúčam NEznižovať

Čas prípravy: 15 minút + 5 minút krém

Pečenie: 10 minút na 190°C

Celkový čas: 30 minút

Forma: klasický plech – rozmery cca 42 x 29 cm

Náročnosť: veľmi jednoduché, rýchle, zvládne každý, ideálne pre začiatočníkov  

Cena:     cca 4 € – všetko       0,50 € – ak máte doma niektoré ingrediencie

KLIKNITE A PEČTE. CELÝ RECEPT TU.

Inšpirujte sa. Napečte. Vychutnajte.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

*všetky fotky v tomto článku pochádzajú z webu, z ktorého pochádza aj daný recept t. j. fotka citrónovej bábovky je z webu, z ktorého pochádza aj recept na citrónovú bábovku atď.