12 vecí, na ktoré si dať pozor, ak ste začiatočníci v pečení

Na čo si dávať pozor pri pečení?

Tí, ktorí piecť len začínajú, ale aj tí, ktorí už pečú nejaký ten čas, si musia v kuchyni pri pečení dávať pozor na množstvo vecí. Pretože pri pečení sa dá skaziť asi úplne všetko 😀

A aby sa vám v pečení darilo už od samých začiatkov a aby ste nepripravili roztečenú smotanovú tortu alebo zmrazený jogurtový cheesecake podobne ako ja, napísala som pre vás tento článok, v ktorom sa dozviete 12 vecí, na ktoré si dať pri pečení pozor (nielen pre začiatočníkov).

.

metlička na pečenie a prázdne receptáre na bielej košeli


na čo si dávať pozor

Na čo si dávať pozor pri pečení

.

#1. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na zmrazené maslo a droždie

.

Často sa mi stáva, že jednoducho zabudnem vytiahnuť maslo alebo droždie z mrazničky.

Maslo je potom zmrazené, čo znamená, že ho nemôžem ihneď použiť, čo býva problémom najmä vtedy, keď chcem rýchlo napiecť – ale mám jednoducho smolu, lebo som si maslo nevytiahla z mrazničky včas.

Potom nastupuje dlhé rozmrazovanie v mikrovlnke (čo sa týka masla, s droždím to neskúšajte) alebo ešte dlhšie čakanie, kým sa to rozmrazí samo.

Takže je veľmi dôležité, aby ste si mrazené maslo alebo droždie, alebo čokoľvek mrazené, čo potrebujete na pečenie, vytiahli z mrazničky včas, ak si nechcete zbytočne spraviť ďalšie starosti a predĺžiť pečenie.

.

#2. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na to, či majú byť žĺtky a bielky oddelene

.

Ak sú v recepte, ktorý sa chystáte pripraviť, použité vajíčka, je dobré si ešte pred pečením v recepte skontrolovať, či sa vajíčka delia na žĺtky a bielky – napríklad žĺtky sa vyšľahajú s cukrom do peny a z bielkov sa vyšľahá sneh.

Je dobré prečítať si celý recept pred pečením poriadne ešte raz a okrem toho, či sú vajíčka spolu alebo oddelene, si pozrieť aj ďalšie dôležité aspekty pri pečení – napríklad potrebná forma na pečenie, rozmery formy, čas prípravy a mnoho mnoho ďalších vecí, ktoré nájdete podrobne rozobraté v mojom článku 12 vecí, ktoré si všímať na recepte – aby sa vám každý dezert podaril.

.

Jednou z vecí, ktoré si máte všimnúť v recepte, je teda aj to, či sú bielky a žĺtky oddelene – v opačnom prípade by sa mohlo stať toto:

  • … nevšimli by ste si, že majú byť bielky a žĺtka oddelene, rozbili by ste celé vajíčko a potom by ste z bielkov museli pracne pomocou lyžičky vyťahovať žĺtok

Nevravím, že je to nemožné, pretože párkrát som takto musela situáciu zachraňovať aj ja, ale niekedy sa môže stať, že sa žĺtok ako naschvál roztečie, a vtedy je priam nemožné ho odtiaľ vytiahnuť, takže rozbité vajíčko musíte v pohári odložiť na praženicu či volské oko (v žiadnom prípade nevyhadzovať, vajíčko sa pri varení vždy zíde 🙂

Nehovoriac o tom, že ak by v bielkoch ostal čo i len kúsok žĺtka, už sa vám nikdy z týchto bielkov nepodarí vyšľahať sneh.

  • … nesprávne prečítate recept, nevšimnete si, že majú byť žĺtky a bielky oddelene a nezistíte to ani počas pečenia, ale až na konci, kedy vám z krásneho nadýchaného hroznového koláča vznikne nejaká hrôzička v podobe koláčového suchára so spečeným ovocím navrchu, ktorého sa nikto z rodiny ani nedotkne

.

#3. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na to, aby ste správne vyšľahali bielky

.

Ak je v recepte napísané, že máte vyšľahať bielka na sneh, predpokladám, aj napriek tomu, že piecť len začínate, že ste to už niekde počuli a viete, čo to znamená. Nie je to žiadny zložitý proces, ide len o to vedieť, ako to spraviť správne.

Ohľadom toho, ako správne vyšľahať sneh z bielkov, je tu pár zásad:
  • Nádoba, v ktorej budete bielky šľahať, musí byť úplne čistá.
  • Keď bielky oddeľujete od žĺtkov, v bielkoch nesmie ostať ani kúsok žĺtka, ani ničoho iného, inak sa vám nepodarí z bielkov vyšľahať sneh.
  • Do bielkov pridajte štipku soli, šľahanie vám tak pôjde rýchlejšie.
  • Aj nadstavce na šľahači, ktorým idete bielka šľahať, musia byť úplne čisté; ak ste nimi predtým šľahali niečo iné, nadstavce poriadne umyte a vysušte.
  • Môžete šľahať na vysokých otáčkach, avšak dávajte na bielky pozor – keď už začne sneh z bielkov hustnúť a držať tvar, znížte otáčky a pomaly sneh došľahajte; ale opatrne, aby ste ho neprešľahali.
  • To, či je už sneh z bielkov dokonalo a správne vyšľahaný, zistíte tak, že nádobu so snehom mierne nakloníte, a ak bude sneh tuhý a bude pevne „bez pohnutia“ držať na mieste, tak je už správne vyšľahaný a pripravený na použitie. Ak sa však sneh pri naklonení misky ešte mierne „posúva“, opatrne ho ešte došľahajte na nízkych otáčkach, ale naozaj opatrne a len chvíľočku, tak aby ste ho neprešľahali.

.

A ešte jeden tip: V receptoch sa sneh z bielok šľahá úplne ako posledný, napríklad ak ide do korpusu alebo do rôznych krémov.

Je to najmä z toho dôvodu, že ak by sa sneh z bielkov pripravil ako prvý a ostatné veci by sa zmiešavali až potom, sneh z bielkov by zatiaľ spľasol a už by vďaka nemu nemohol byť korpus alebo krém taký nadýchaný.

Na to, aby nám sneh z bielkov nespľasol, treba dať pozor aj priamo už pri zamiešavaní snehu do daného krému alebo cesta.

Treba ho pridávať napríklad do cesta postupne, po lyžiciach a postupne ho aj opatrne zamiešavať – najlepšie sa sneh z bielkov zamiešava stierkou, nie metličkou.

Keď už sneh opatrne zamiešame napr. do cesta, cesto už ďalej zbytočne nepremiešavame ani nešľaháme, ale dáme ho čo najrýchlejšie piecť, aby nám cesto ostalo vďaka bielkom stále nadýchané aj po upečení.

.

#4. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na to, čím idete sladiť – med vs. cukor

.

Ak je v recepte napísané ako sladidlo med, odporúčam vám ho aj použiť.

Pretože ak piecť len začínate, nikdy sa neoplatí príliš vymýšľať a experimentovať.

Vo väčšine receptov, však stále nájdete buď klasický biely cukor, alebo trstinový cukor (ten môžete zameniť za biely v takom istom pomere).

Ak by však v nejakom recepte bolo napísané ako sladidlo med, stevia alebo podobné náhrady cukru, to už je zložitejšie.

S nahrádzaním stevie, brezového cukru a podobne zatiaľ skúsenosť nemám, ale s medom vám ešte dokážem poradiť.

.

Nedávno som piekla výborný ovocný cheesecake, do ktorého malo ísť 5 PL medu som nahradila klasickým kryštálovým cukrom v pomere 5 PL medu = 75 g kryštálového cukru.

A cheesecake bol úplne v poriadku, úžasný a dostatočne sladký.

Takže ak to prepočítame na 1 PL medu vychádza cca 15 g kryštálového cukru.

Tento jednoduchý vzorček môžete používať (ale opatrne, pri iných koláčoch môže vychádzať aj iný pomer), ak by ste náhodou potrebovali zameniť med za klasický cukor.

Na začiatok je však lepšie, ak si budete vyberať recepty s klasickými ingredienciami a experimentovať začnete až tak po 4 – 5 vydarených koláčikoch a po prečítaní pár mojich článkov 🙂

Ale zbytočne si komplikovať pečenie vám neodporúčam, najmä, ak ide o zamieňanie kryštálového cukru za med.

.

Ak by v recepte písali napríklad 100 g kryštálového cukru a vy si ho svojvoľne zameníte za 3 PL medu, pečenie sa môže skončiť chuťovou katastrofou, tak ako sa mi to stalo pri prvom pečením tohto skvelého kinder mliečneho rezu.

Recept na kinder mliečny rez je jednoduchý, hotový do pár minút, ak si ho, samozrejme, nebudeme komplikovať 😀

Do kinder mliečneho rezu ide 100 g kryštálového cukru, čo sa môže zdať na prvý pohľad ako neskutočné množstvo, ale keď si uvedomíme, že do kinder mliečneho rezu ide taktiež veľké množstvo kakaa (konkrétne 50 g kakaa = polovica klasického 100 gramového balenia), tak je to absolútne primerané množstvo.

Ja som prvýkrát 100 g cukru zamenila za 3 PL medu a nakoniec bol korpus neskutočne kakaový až horký a vôbec nechutil dobre.

Na experimentovanie so zámenami cukru za iné sladidlá ešte bude dosť času, ale na začiatku, najmä ak si chcete zdvihnúť sebavedomie vydarenými a chutnými dezertmi, neodporúčam príliš komplikovať a zamieňať.

.

#5. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na to, v akej forme sa má koláč piecť

.

Už keď si budete po prvýkrát čítať recept, ktorý sa chystáte piecť, určite si pozrite, aká forma je na daný dezert potrebná a aké má rozmery.

Na niektoré dezerty totiž treba špeciálne formy – napríklad na tartaletky, crème brûlée, banánový chlieb a pod.

Takže ešte pred tým, ako sa rozhodnete, že si daný recept pripravíte, presvedčte sa, či máte naň všetko potrebné, čo sa týka formy na pečenie a rôzneho iného kuchynského náčinia (samozrejmosťou sú ingrediencie na prípravu).

Keď už ste si istý, že takú formu máte, je potrebné si skontrolovať aj rozmery formy použitej v recepte a rozmery tej vašej formy, musia byť, samozrejme, rovnaké.

V opačnom prípade budete musieť hľadať iný recept alebo prispôsobiť pomer ingrediencií vašej forme, čo ale veľmi neodporúčam, najmä pri začiatkoch s pečením.

Napríklad ak by ste chceli napiecť tortu a našli by ste recept na tortu, ktorá by bola pripravovaná vo forme s priemerom 18 cm, ale vy by ste mali doma tortovú formu s priemerom 22 cm, určite by som vám odporučila hľadať nový recept, pretože okrem toho, že by torta bola oveľa nižšia, mohla by byť až taká nízka, že by sa vám nepodarilo rozkrojiť korpusy správne a celá torta by sa vám tým rozpadla.

Takže vždy hľadajte recepty s rovnakou formou, akú máte doma, ak teda chcete, aby výsledok vášho pečenia bol čo najlepší 🙂

A keď už budete v pečení trošku skúsenejší, môžete pomaly skúšať aj prispôsobovať iné recepty tej forme, ktorú máte doma.

metlička na pečenie a prázdne receptáre na bielej košeli


na čo si dávať pozor

.

#6. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na to, koľkopercentná má byť kyslá smotana

.

Ak sa chystáte pripravovať túto skvelú nepečenú smotanovú tortu s jahodami, je kľúčové, aby ste si vybrali správne hustú smotanu.

Na pečenie je najlepšia kyslá smotana 16%, ale úplne najlepšia 18%.

Tieto smotany sú dosť husté a po vychladení smotanový koláč drží tvar.

Ak by ste dali 14% kyslú smotanu alebo menejpercentnú, mohlo by sa stať, že vám smotanový krém vôbec nestuhne ani po 10 hodinách v chladničke a keby ste chceli koláčik vytiahnuť z formy, celý sa vám roztečie, tak ako sa to raz stalo mne.

Takže čím viac percentná kyslá smotana, tým lepšie vám koláčik bude držať 🙂

.

#7. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor, poriadne čítajte obaly potravín

.

A teraz nemám na mysli iba sledovanie záručnej doby danej potraviny 😀

Ak ide o rôzne stužovače do krémov, želatinu, ale napríklad aj droždie, poriadne si prečítajte, čo je napísané (väčšinou vzadu) na obale.

Keď som po prvýkrát pripravovala tieto vynikajúce kysnuté lievance, neprečítala som si, že na obale droždia bolo napísané: 1 balenie (1 kocka) na 1 kg múky a dala som celú kocku droždia na 500 g múky. A bolo vymaľované.

Cesto na lievance, ak to tak môžem nazvať, bolo penisté, príliš vykysnuté a stále kyslo a rástlo neuveriteľnou rýchlosťou.

Rástlo doslova až tak, že z cesta, ktoré siahalo do polovice vysokej misky na začiatku, zrazu z vysokej misky „vytekalo“ – a to až tak, že som musela z neho odobrať do druhej misky, aby mi netieklo po dreze.

Okrem toho sa s tým nepodareným „cestom“ nedalo vôbec pracovať, keďže každý lievanec, ktorý som sa z toho cesta pokúsila spraviť, sa trhal, na panvici horel – čiže z cesta sa vôbec nedali vytvoriť lievance hodné jedenia.

Potom sme to museli zahusťovať a bolo s tým riadne roboty.

Nakoniec ale všetko dobre dopadlo. Iba lievancov sme mali vyše 60, lebo cesto medzitým poriadne nakyslo 😀

.

#8. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na prešľahanie smotany na šľahanie

.

Všetkého veľa škodí. A v tomto prípade aj šľahania smotany na šľahanie.

Ja mám osobne smotanu na šľahanie veľmi rada, lebo šľahačka z nej má veľmi príjemnú smotanovú chuť a hodí sa do viacerých dezertov, ovocných pohárov, do nepečenej smotanovej torty s jahodami a aj na už spomínané lievance či palacinky.

Párkrát sa mi už ale stalo, že som smotanu na šľahanie šľahala do tuhej šľahačky, ale až tak, že na konci šľahania bol zo smotany taký žltý „zgrcnutý“ tvaroh, ktorý poputoval rovno do koša. A zapríčinilo to, ako inak, prešľahanie.

Takže smotanu na šľahanie ani nič iné, nešľahajte príliš dlho, aby ste to neprešľahali a nemuselo to ísť rovno do koša.

Dávajte si na to pozor, lebo ak vám chýba v recepte krém, sneh z bielkov alebo šľahačka, ktorá tam evidentne mala byť, máte nielen skazený krém, sneh z bielkov, smotanu na šľahanie, ale aj celý koláč.

Preto buďte pri šľahaní smotany na šľahanie (aj čohokoľvek iného) opatrný, šľahajte len do momentu, kedy sa vám šľahačka začne akoby „vrstviť“ a potom ju ochutnajte a otestujte aj konzistenciu, či je dostatočne pevná a tuhá.

Ak nie, šľahajte ešte chvíľku, ale opatrne a na nižších otáčkach.

.

#9. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor, do chladničky dávame iba vychladnuté koláče

.

Ak budete niekedy pripravovať koláč, ktorý sa pečie (aj s krémom) a následne má stuhnúť v chladničke, najprv počkajte, kým po dopečení poriadne vychladne pri izbovej teplote.

Počas chladnutia (pri izbovej teplote) ho ničím nezakrývajte a doprajte mu čas, nech poriadne vychladne.

To, či je už koláč úplne vychladnutý, môžete otestovať tak, že dlaň priblížite k povrchu koláča (iba priblížite, nepoložíte ju na koláč, ak tak, tak veľmi opatrne, aby ste koláč nepoškodili).

Ak je vychladnutý, opatrne ho zabaľte do potravinovej fólie, tak aby ste neporušili povrch koláča a dajte ho na potrebný čas do chladničky.

.

Ak by ste koláč zabalili a dali do chladničky ešte horúci alebo teplý, mohlo by sa stať, ako mne, že ak by ste koláč balili do alobalu a dali nevychladnutý do chladničky, para z koláča by skondenzovala a ostala na vnútornej strane alobalu a občas by nejaké tie kvapky kvapli na koláč.

Ten môj koláč mal potom vynikajúcu kovovo-chladničkovú chuť citrónového krému. Áno, bol to citrónový tart a áno, vôbec sa nedal jesť.

Doteraz si nie som istá, či to bola zapríčinené práve týmto, ale aj tak vás radšej varujem 🙂

Odvtedy som si zapamätala dve veci:

  • vždy nechať koláč poriadne vychladnúť pred tým, než pôjde do chladničky
  • koláče radšej zakrývať potravinovou fóliou namiesto alobalu

Ak si budete čítať článok o tom, ako piecť zdravšie a upravovať množstvo cukru na menšie, aby koláče boli chutné, no nie presladené, dostanete sa k časti, kde spomínam istý citrónový tart ako príklad nesprávneho sladenia – áno, je to ten istý citrónový tart 😀

.

#10. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na to, či sú vajíčka izbovej teploty

.

Mám pocit, že tento bod som spomínala toľkokrát ako zmrazené maslo.

Je to aj čiastočne preto, lebo sa to často stáva aj mne, aj preto, lebo sa vás snažím varovať 🙂

Vajíčka treba vždy pred každým pečením vytiahnuť z chladničky včas, aby stihli „byť“ izbovej teploty – najmä, ak vajíčka idete pridávať do nejakého krému a aj najmä vtedy, ak to vyslovene píšu v recepte.

V opačnom prípade by sa vám daný krém alebo čokoľvek iné mohlo zraziť, tak ako sa mne skoro zrazilo cesto na čokoládové brownies.

metlička na pečenie a porozhadzované recepty a papiere na bielej košeli

na čo si dávať pozor

.

#11. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor, či koláč stuhol

.

Ak budete pripravovať koláč, ktorý má tuhnúť v chladničke, tak, ako mu treba dopriať čas na upečenie, vychladnutie, treba mu dopriať čas aj na stuhnutie.

Doprajte mu pár hodín, minimálne 3 – 5, ale najlepšie celú noc, aby poriadne stuhol a neroztiekol sa vám po dreze.

+ malý tip: každý koláč, aj ten čo už tuhol cez noc, je vždy ešte lepší na druhý deň 🙂

.

#12. na čo si dávať pozor pri pečení

Pozor na pokazené vajcia

.

To je, samozrejme, úplné samozrejmé, že nebudete piecť z pokazených vajec.

Ide skôr o to, aby ste pokazené vajce nerozbili a nepridali priamo do cesta alebo do krému.

To, že je pokazené zistíte veľmi rýchlo potom, ako ho rozbijete – zacítite, pochopíte a môžete vyhodiť a vyvetrať kuchyňu.

Ale treba si dať pozor, aby ste s pokazeným vajíčkom nemuseli vyhodiť aj celý krém alebo cesto.

Preto vždy rozbíjajte vajíčka v samostatnom pohári (každé vajíčko osobitne rozbite v tom istom pohári a osobitne pridajte do krému alebo cesta).

S týmto malým „trikom“ sa môžete neskôr vyhnúť nepríjemnostiam pri pečení 🙂

.

Záver a zhrnutie

.

Zoznam všetkého, na čo si dávať pri pečení pozor:

  1. Pozor na zmrazené maslo a droždie
  2. Pozor, či majú byť žĺtka a bielka oddelene
  3. Správne vyšľahané bielky + pozor, aby nespľasol bielkový sneh
  4. Pozor na to, čím idete sladiť – med vs. cukor
  5. Pozor, v akej forme sa má koláč piecť
  6. Pozor, koľkopercentná má byť kyslá smotana
  7. Poriadne čítajte obaly potravín
  8. Pozor na prešľahanie smotany na šľahanie
  9. Pozor: Do chladničky dávame iba vychladnuté koláče
  10. Pozor: Vajíčka izbovej teploty
  11. Pozor, či koláč stuhol
  12. Pozor na pokazené vajcia

Bol tento článok pre teba užitočný? Budem rada, ak ho budeš zdieľať ďalej. Máš nejakú otázku ohľadom pečenia? Neváhaj a napíš mi ju dole do komentára, veľmi sa poteším.

A ak nechceš zmeškať ďalšie užitočné články o pečení, nové recepty a každý týždeň nový exkluzívny tip o pečení „z mojej kuchyne do tvojej kuchyne“, prihlás sa do newslettera.

Odskúšané. Overené. Užitočné. Prečítané?

Aplikujte. Vychutnajte.

.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura