14 vecí, ktoré si všímať na recepte – aby sa vám podaril každý recept

Čo si všímať na recepte?

Zlaté pravidlo číslo jeden pri pečení je jednoznačne toto: „poriadne prečítaný recept = dokonalo napečený dezert.“

Pri pečení a varení je recept v kuchyni niečo ako Písmo sväté, preto by malo byť všetkým jasné, že bez potrebnej pozornosti venovanej preštudovaniu receptu ešte PRED pečením, nemôže pečenie dopadnúť inak ako zle.

Ale ako si recept prečítať tak, aby sme nič neprehliadli a ušetrili si tak ďalšie zbytočné starosti a stres pri pečení?

V tomto článku vám poskytnem kompletný zoznam všetkého, čo si všímať na recepte, tak, aby ste nič neprehliadli, aby vás počas pečenia už nič neprekvapilo a, samozrejme, aby ste si mohli vychutnať radosť z  vydareného koláčika.

Čítajte. Aplikujte.

recepty na bielej košeli, čo si všímať na recepte

.

#1. čo si všímať na recepte

Rozmery plechu/priemer formy

.

Jednou z vecí, podľa ktorej okamžite zistíte, či si môžete recept pripraviť, je práve rozmer plechu alebo priemer formy.

Je dobré, ak je to v recepte napísané (vo väčšine receptov to, našťastie, napísané je), pretože už po otvorení receptu hneď viete, na čom ste.

Potom je, samozrejme, dobré vedieť, akých rozmerov máte formy a plechy doma.

A ak to náhodou neviete, môžete si to jednoducho odmerať podľa klasického pravítka.

Ak by ste sa totiž nepozreli, na akú formu je recept určený, mohlo by sa stať, že váš koláč by vo výsledku vyzeral úplne inak ako koláč na fotke na stránke alebo v knihe, z ktorej máte recept.

Ak ste začiatočníci v pečení, odporúčam vám vyhľadávať recepty, ktoré sú určené pre rovnakú formu či rovnaký plech, aký máte doma.

Ak ste už v pečení skúsenejší, recepty, ktoré jednoducho nesedia na vašu formu, ale chceli by ste si ich napiecť, si môžete prispôsobiť.

Nie vždy sa to však podarí na 100%, preto vám tiež odporúčam pripravovať len alebo najmä recepty, ktoré sú určené pre vašu formu.

Alebo si zadovážte viaceré formy vo viacerých rozmeroch, aby ste si mohli pripraviť akýkoľvek koláč.

.

#2. čo si všímať na recepte

Či potrebujete nejaký špeciálny plech, formu… na prípravu tohto receptu

.

Nie na všetky recepty vám bude stačiť obyčajný plech a obyčajná tortová forma.

Sú recepty, pri ktorých sa nezaobídete bez špeciálnych foriem a formičiek – sú to napríklad muffiny, osie úle (vianočné pečivo), rôzne vianočné pečivo, crème brûlée, banánový chlieb, tarty, tartaletky a mnoho ďalších dezertov.

Preto si vždy ešte pred tým, ako sa rozhodnete, že si daný recept na pečiete, poriadne prečítajte recept a pozrite sa, či nie je potrebná nejaká špeciálna forma alebo iné špeciálne náčinie na prípravu tohto dezertu. Potom následne aj skontrolujte, či máte danú formu alebo náčinie doma.

.

#3. čo si všímať na recepte

Pre koľko osôb alebo na koľko porcií, kusov je daný recept určený

.

V niektorých receptoch sú namiesto rozmerov foriem uvedené údaje pre koľko osôb alebo na koľko porcií vychádza daný pokrm.

S týmto sa stretnete skôr pri varení alebo pri pečení dezertov, ktoré sú tvorené „z viacerých kusov“ – napríklad crème brûlée, sušienky, vianočné pečivo, ovocné poháre a pod.

S týmito údajmi sa už ľahšie prispôsobujú dané dezerty a jedlá, pretože ak je recept určený pre 2 osoby, ale vy potrebujete jedlo pre 4 osoby, jednoducho zdvojnásobíte počet ingrediencií.

Alebo ak chcete napiecť 60 sušienok, ale recept je len na 30, taktiež iba zdvojnásobíte počet ingrediencií.

Ale nezabúdajte, že taktiež je potrebné si tieto údaje o dávkovaní pozrieť ešte pred pečením/varením, aby vás to neskôr neprekvapilo, keď namiesto obedu pre piatich pripravíte obed pre dvoch 🙂

.

#4. čo si všímať na recepte

Čas prípravy, čas pečenia, poprípade čas tuhnutia…

.

Prečo je dôležité pozrieť si v recepte čas prípravy, čas pečenia, poprípade aj čas tuhnutia v chladničke daného dezertu?

Aby ste si vedeli spraviť približný obraz o tom, koľko vám vaše pečenie bude trvať a mohli ho prispôsobiť ďalším aktivitám vo vašom nabitom programe.

V niektorých receptoch sú tieto časy priamo uvedené a v niektorých nie.

To nám však nevadí – prečítate si postup a jednoducho odhadnete, koľko vám to bude trvať, lebo predsa už len nejaký čas so sebou žijete, takže sa už poznáte 🙂

Potom k tomu pripočítate čas pečenia koláča (čas pečenia – tepelnej úpravy – je písaný v každom recepte, v postupe) a poprípade aj čas chladnutia daného koláča + môžete pripočítať ešte 20 minút ako istú rezervu.

A hotovo 🙂

.

#5. čo si všímať na recepte

Ingrediencie

.

Toto je ďalšia vec, ktorú si treba pri čítaní receptu preštudovať pozorne, a pre mňa osobne je to po fotkách hneď druhá vec, ktorú si okamžite všímam na receptoch.

Pri ingredienciách je potrebné si všimnúť:

  • Aké sú to ingrediencie a či ich máte doma alebo ich potrebujete dokúpiť
  • Aké množstvo týchto ingrediencií potrebujete
  • Ktoré ingrediencie sú určené na prípravu pokrmu a ktoré len na ozdobenie

recepty na bielej košeli a metlička, čo si všímať na recepte

.

#6. čo si všímať na recepte

Či sú potrebné žĺtky a bielky oddelene

.

O „problematike“ ohľadom všímania si žĺtkov a bielkov v recepte som sa rozpísala už v tomto článku o 12 veciach, na ktoré by ste si mali dávať pozor pri pečení (nielen pre začiatočníkov), v ktorom sa dozviete, na čo si dávať pozor pri každom pečení a hoci niekedy ide o úplné banality, dokážu narobiť veľké problémy.

Takže ak chcete, aby každé vaše pečenie prebehlo bez problémov a jeho výsledkom bol chutný koláčik či zákusok, ktorý zožne úspech u každého, odporúčam vám prečítať si tento článok.

Ale späť k veci – vždy, keď si budete čítať postup receptu, nezabudnite si poriadne všimnúť, či sa bielky a žĺtky oddeľujú alebo nie.

„Ak by ste si recept neprečítali pozorne a nevšimli by ste si, že majú byť bielky a žĺtka oddelene, rozbili by ste celé vajíčko a potom by ste odtiaľ museli pracne pomocou lyžičky oddeľovať žĺtok od bielka.

Nevravím, že je to nemožné, pretože párkrát som takto musela situáciu zachraňovať aj ja, ale niekedy sa môže stať, že sa žĺtok ako naschvál roztečie a vtedy je priam nemožné ho odtiaľ vytiahnuť a potom rozbité vajíčko musíte v pohári odložiť na praženicu či volské oko (v žiadnom prípade nevyhadzovať, vajíčko sa pri varení vždy zíde 🙂

Nehovoriac o tom, že ak by v bielkoch ostal čo i len kúsok žĺtka, už sa vám z týchto bielkov nepodarí vyšľahať sneh z bielkov.“

—- Úryvok z článku 12 vecí, na ktoré by ste si mali dávať pozor pri pečení (nielen pre začiatočníkov)

Takže pozornosťou predchádzajme problémom pri pečení 🙂

.

#7. čo si všímať na recepte

Postup

.

Predtým som to robila aj ja. Našla som recept, rýchlo som ho prebehla očami, pozrela fotky, pozrela ingrediencie, v lepšom prípade som si pozrela aspoň rozmery formy na pečenie a na postup som sa úplne vykašľala.

A potom som sa čudovala, keď som tesne pred pečením zistila, že tento koláč si nemôžem napiecť, pretože nemám olej na vymastenie panvice, nemám formu na chlieb, nemám papier na pečenie, nemám takýto mixér, takýto šľahač…

Stávalo sa mi to celkom často a neraz mi to spôsobilo nemalé problémy, tak som sa rozhodla, že jednoducho nebudem lenivá a prečítam si CELÝ recept (celý, nielen pozriem ingrediencie a fotky) ešte pred tým, ako sa vôbec rozhodnem, že si ho pripravím.

Lebo ak si poriadne a pozorne prečítate celý recept, nemá vás čo prekvapiť, či? Každopádne toto riziko aspoň výrazne eliminujete 🙂

Takže pamätajte – čítajte si aj postup, nielen zoznam ingrediencií! 🙂

———————————————————————–

Každý týždeň čerstvý tip z kuchyne rovno do tvojej e-mail schránky.

Chceš každý týždeň dostať e-mail (newsletter) s užitočným tipom, vďaka ktorému bude každé tvoje pečenie lepšie?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a potom si naplno vychutnávaj výhody klubu gastro-osôbok (newsletter).

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

.

#8. čo si všímať na recepte

Papier na pečenie alebo niečo na vymastenie formy

.

Len v krátkosti. Všímajte si, či je v postupe, v recepte napísané: „…formu vyložíme papierom na pečenie…“ – ak je tak, nezabudnite si skontrolovať, či máte doma papier na pečenie, aby vás ani takáto maličkosť pri pečení nerozhodila.

Toto isté platí aj o vymastení formy maslom, vysypaní formy múkou, vymastení panvice olejom a pod. Uistite sa, že máte všetko potrebné.

.

#9. čo si všímať na recepte

Na koľkých stupňoch Celzia sa koláčik pečie

.

Keď už si budete v recepte pozerať, ako dlho sa daný koláčik pečie, pozrite si aj to, na koľkých stupňoch sa pečie.

Toto je skôr vec, ktorú si musíte poriadne všimnúť až tesne pred pečením, ale niekedy je fajn pozrieť si to už dopredu.

Ak máte recept na koláč, ktorý budete pripravovať, už aj vytlačený na papieri, odporúčam vám podčiarknuť si čas pečenia a aj na koľkých stupňoch sa bude koláčik piecť.

Ak pečiete podľa zahraničného receptu, je dobré pozrieť si na koľkých stupňoch sa má koláčik piecť už dopredu, aby ste si mohli aj rovno prekonvertovať stupne °F na °C, ak to bude potrebné, a poznačiť si to do receptu – nebudete tak musieť zmätkovať počas pečenia.

recepty na bielej košeli a metlička, čo si všímať na recepte

.

#10. čo si všímať na recepte

Náročnosť receptu

.

Pri niektorých receptoch je napísaná aj náročnosť receptu a pri niektorých nie. V prípade, že nie je náročnosť napísaná, skúste ju jednoducho odhadnúť sami podľa postupu prípravy dezertu.

Keď si budete čítať postup receptu, skúste sa zamyslieť nad každým úkonom, či viete, čo tým autor myslí, a či by ste to bez problémov dokázali aj vy.

Ak viete, že by ste pri tom mohli mať problém, pohľadajte si radšej iný recept 🙂

.

#11. čo si všímať na recepte

Špeciálne náčinie potrebné na prípravu dezertu

.

Tak ako na niektoré dezerty sú potrebné špeciálne formy, tak je na niektoré dezerty potrebné aj „špeciálne“ kuchynské náčinie – na vykrajovanie medovníkov formičky, na skaramelizovanie cukru na cremé brulée flambovač, na wafle wafľovač, na niektoré zmrzliny zmrzlinovač, na parenie parených buchiet naparovací vejár alebo parák…

Uistite sa ešte pred pečením, či na prípravu daného pokrmu potrebujete nejaké špeciálne kuchynské náčinie a následne sa uistite, či máte potrebné špeciálne náčinie doma 🙂

.

#12. čo si všímať na recepte

Fotky – konzistencia, tvar, výzor…

.

Jednou z prvých vecí, ktoré si väčšina ľudí všíma na receptoch ako prvé, sú nepochybne fotky daného jedla.

A tieto fotky majú oveľa hlbší význam ako len estetické a vizuálne oživenie receptu.

Vďaka fotkám k danému receptu môžete zistiť, ako má vyzerať vydarený koláčik podľa tohto receptu, môžete sa inšpirovať zdobením koláčika, môžete zistiť, ako má koláčik vyzerať vo vnútri, môžete zistiť, aký bude koláčik veľký, aký bude mať tvar, vzhľad, konzistenciu, súdržnosť a ešte oveľa viac.

Takže nezabudnite sa vždy pozrieť na fotky, aby ste vedeli, ako má koláčik vyzerať, aby ste sa toho mohli držať počas celého pečenia a najmä preto, aby sa vám koláčik vydaril 🙂

.

#13. čo si všímať na recepte

Prípadné tipy od autora receptu

.

Pod receptami, najmä pod tými od blogerov, občas nájdete aj užitočné tipy súvisiace s daným receptom. Tieto tipy sú priamo od autora receptu, preto nikdy nie je na škodu prečítať si ich.

Práve naopak, často sa dozviete nejaký užitočný tip týkajúci sa prípravy, servírovania, zdobenia daného receptu a možno aj nejaký tip, radu alebo zaujímavosť zo zákulisia prípravy tohto receptu.

.

#14. čo si všímať na recepte

Komentáre pod receptom

.

Ak sú pod receptom komentáre, je dobré si ich aspoň rýchlo prebehnúť očami. Aj ja som v nich už neraz narazila na nejaký ten tip k receptu alebo odpoveď na otázku, ktorú som si pri recepte kládla aj ja.

Recepty od blogerov majú totižto tú výhodu, že ak sa v komentároch pod receptom na niečo opýtate, väčšinou od blogera aj dostanete užitočnú odpoveď, ktorá vám pomôže.

A ak sa už niekto pýtal pred vami, stačí si len prečítať komentáre a hotovo.

Skúste si niekedy prečítať komentáre pod receptom a uvidíte, či som mala pravdu 🙂

Rád pečieš? Tieto recepty by si si nemal nechať ujsť:

.

Záver a zhrnutie

.

Ak bolo teraz na vás informácií priveľa a už si ani nespomínate, čo vlastne bol ten prvý bod, netrápte sa.

Ponúkam vám tu rýchle zhrnutie v bodoch, aby ste si mohli ujasniť všetky informácie, ktoré ste sa dozvedeli, a aby ste ich mohli využiť pri najbližšom vyberaní receptu a pečení.

Tak nech sa vám ten koláčik vydarí 🙂

.

Čo všetko si treba všímať na recepte:

.

  • Rozmery plechu/priemer formy
  • Či potrebujete nejaký špeciálny plech, formu… na prípravu tohto receptu
  • Pre koľko osôb alebo na koľko porcií, kusov je daný recept určený
  • Čas prípravy, čas pečenia, poprípade čas tuhnutia
  • Ingrediencie
    • Aké sú to ingrediencie a či ich máte doma alebo ich potrebujete dokúpiť
    • Aké množstvo týchto ingrediencií potrebujete
    • Ktoré ingrediencie sú určené na prípravu pokrmu a ktoré len na ozdobenie
  • Či sú potrebné žĺtky a bielky oddelene
  • Postup
  • Papier na pečenie
  • Na koľkých stupňoch °C sa koláčik pečie
  • Náročnosť receptu
  • Špeciálne náčinie potrebné na prípravu dezertu
  • Fotky – konzistencia, tvar, výzor…
  • Prípadné tipy od autora receptu
  • Komentáre pod receptom

Bol tento článok pre teba užitočný? Budem rada, ak ho budeš zdieľať ďalej. Máš nejakú otázku ohľadom pečenia? Neváhaj a napíš mi ju dole do komentára, veľmi sa poteším.

A ak nechceš zmeškať ďalšie užitočné články o pečení, nové recepty a každý týždeň nový exkluzívny tip o pečení „z mojej kuchyne do tvojej kuchyne“, prihlás sa do newslettera.

Odskúšané. Overené. Užitočné. Prečítané?

Aplikujte. Vychutnajte.

.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Nezabudnite ma sledovať na Pintereste.