Ako pripraviť ovsenú kašu ešte lepšie? Týchto 8 tipov vám pomôže

Predpokladám, že ste už niekedy varili ovsenú kašu, chystáte sa ju uvariť alebo ste o nej už aspoň počuli. Ak ste aspoň na jednu vec odpovedali ÁNO, potom vedzte, že ste na správnom mieste. Dnes vám predstavím pár overených tipov (z vlastnej skúsenosti), ktoré zaručene zlepšia výslednú chuť vašej ovsenej kaše. Tak hor sa do čítania a skúšania 🙂

A ak by ste váhali nad tým, podľa akého receptu si ovsenú kašu pripraviť, mám tu pre vás tip na recept na jednoduchú krémovú ovsenú kašu.

Príjemné čítanie 🙂

Správne množstvo mlieka

Ak varíte krémovú ovsenú kašu, určite by ste mali dohliadnuť na to správne množstvo mlieka. Samozrejme, každému vyhovuje iná konzistencia ovsenej kaše – niekomu hustejšia a hutnejšia ovsená kaša, inému tak akurát.

Ak ste už varili kašu viackrát, mlieko stačí pridávať od oka. A ak by ste to s prilievaním mlieka náhodou prehnali, nemusíte sa báť. Stačí ovsenú kašu zamiešať, trochu dlhšie povariť a všetko bude v poriadku. Len si dávajte pozor, aby neprihorela!

Ako pripraviť ovsenú kašu ešte lepšie? Týchto 8 tipov vám pomôže

Nezabudnite ovsenú kašu sladiť

Ja chápem, že pridaný cukor neznie vôbec dobre. Ale nemusíte sladiť len obyčajným rafinovaným cukrom, ak je vám to proti srsti. Pokojne môžete namiesto cukru použiť med alebo zainvestovať a kúpiť si steviu alebo brezový cukor. Ale ja vám radšej, čo sa najmä ovsenej kaše týka, radím sladiť. Kaša bude mať lepšiu, príjemnejšiu chuť. A to, čím budete sladiť, je len na vás 🙂

Používajte chia semienka alebo ľanové semienka

Okrem toho, že chia semienka obsahujú veľa prospešných vitamínov, bielkovín, antioxidantov, minerálov (+ ďalšie benefity), majú neutrálnu chuť, čiže sa hodia takmer k akémukoľvek jedlu. A ani ich cena nie je v skutočnosti taká odstrašujúca, ako by ste si mohli myslieť.

Predávajú ich v menších baleniach asi po 1,50€ (záleží na obchode a množstve) a ak si nebudete ku každému jedlu sypať jednu polievkovú lyžicu, tak vám jeden balíček pokojne vydrží aj niekoľko mesiacov.

To isté alebo podobné platí aj ľanových semienkach, ktoré sú taktiež veľmi zdraviu prospešné.

Navyše aj ľanové semienka, aj chia semienka sa dokonalo hodia ku každej ovsenej kaši. Môžete nimi ovsenú kašu ozdobiť, prípadne ich do ovsenej kaše priamo zamiešať. Okrem množstva zdravotných benefitov totižto spestria aj vzhľad nejednej ovsenej kaše.

Ako pripraviť ovsenú kašu ešte lepšie? Týchto 8 tipov vám pomôže

Striedajte vrstvy ovocia a kaše

Tento jednoduchý tip dokáže oveľa zlepšiť aj obyčajnú ovsenú kašu. Ide o lepšie prepojenie chutí ovocia a ovsenej kaše. Väčšinou sa dáva ovocie iba navrch, ale ešte lepšie je striedanie vrstiev ovocia a ovsenej kaše napríklad: ovsená kaša, ovocie, ovsená kaša, ovocie navrch + iné zdobenie. Týmto vrstvením získate lepšiu celkovú chuť kaše 🙂

———————————————————————–

Reklamná pauza

Nechceš už nikdy premeškať žiadny nový príspevok? Chceš sa dozvedieť aj info zo zákulisia môjho pečenia a zároveň každý mesiac dostať tie najčerstvejšie gastrotipy?

Tak sa prihlás do klubu gastro-osôbok (newslettera) a buď vždy informovaný. Chceš vedieť viac o newsletteri a aj o tom, ako sa tam môžeš prihlásiť?

———————————————————————–

Pozor! Nech nevychladne

Samozrejme, aj toto je u každého individuálne. Ale z vlastnej skúsenosti viem, že vychladnutá kaša zhustne, bude hutnejšia a navyše tak trochu bez chuti – a to aj napriek pridanému cukru a ovociu. Jednoducho to už nebude ono. Navyše si myslím, že tento druh varenej kaše nepatrí k tým jedlám, ktoré by mali byť servírované studené 😀

Nevynechajte ovocie – čerstvé, mrazené

Ovocie jednoducho patrí k ovsenej kaši. Spestrí ju nielen na pohľad, ale aj chuťovo. Výber ovocia je skutočne už len na vás. V zimnom období bude asi lepšie mrazené a v lete čerstvé ovocie. Konkrétne sa k ovsenej kaši hodí napríklad banán, čučoriedky, jablko, mrazené ovocie, ale aj mnoho iných druhov sezónneho ovocia. V podstate – ovsenú kašu môžete ozdobiť takmer akýmkoľvek ovocím, ktoré nájdete doma 🙂

Ako pripraviť ovsenú kašu ešte lepšie? Týchto 8 tipov vám pomôže

Ovsenú kašu ozdobte

Ozdobiť si kašu môžete skutočne takmer čímkoľvek. Vrch ovsenej kaše môžete ozdobiť chia semienkami, ľanovými semienkami, arašidovým maslom, strúhaným kokosom, čokoládovými hoblinkami, rôznymi druhmi ovocia a mnohým ďalším…

Krásne zdobenie ovsenej kaše nebude vynikať iba na fotke, ale zároveň vám spríjemní samotnú konzumáciu 🙂 Však každému viac chutí dokonale naaranžovaný pokrm ako len „niečo na tanieri“. A samozrejme, ide predsa aj o nejaký ten vizuálny zážitok, no nie?

Vyhraďte si dostatok času – aby ste ovsenú kašu mohli v pokoji zjesť

Posledným, zdanlivo nepodstatným, ale v skutočnosti veľmi dôležitým bodom, ktorý vám ja osobne odporúčam dodržiavať, je práve dostatok času na zjedenie ovsenej kaše.

Keď už ju máte uvarenú, perfektne ochutenú a zároveň dokonalo ozdobenú, skrátka presne podľa vášho gusta, musíte mať dostatok času na to, aby ste si mohli vychutnať každé sústo.

Môžete tak urobiť pri pozeraní videí, seriálov… ale viac vám odporúčam jesť ovsenú kašu v pokoji, tichu alebo pri príjemnej hudbe. A hlavne mať na to dostatok času.

Ovsená kaša je skutočne sýte jedlo a čím pomalšie ju budete jesť, tým pomalšie bude telo látky z jedla vstrebávať. To vo výsledku znamená, že budete dlhšie sýti a zároveň vás nebude prepadávať chuť na žiadne sladké maškrty minimálne do obeda 😀

Zároveň je určite príjemnejšie si pokojne vychutnať raňajky ako sa náhliť a raňajky len tak „zhltnúť“.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

čo sa týka ovsenej kaše – dostatok inšpirácie nájdete napríklad aj na tomto odkaze