Radi pečiete? 9 vecí, ktoré by ste mali urobiť ešte PRED pečením

Ak radi a často pečiete, určite ste si všimli, že pokaziť a skomplikovať sa pri tom môže úplne čokoľvek. A práve preto je lepšie týmto problémom a komplikáciám predchádzať. Napríklad správnou prípravou pred pečením. Áno, správne, aj na pečenie sa dá pripraviť a zvýšiť tak šance na vydarený a chutný dezert 🙂

Tak si prečítajte pár jednoduchých tipov, ktoré dokážete bez problémov uviesť do praxe pred každým pečenímuľahčiť si tak pečenie. Odskúšané. Overené. Užitočné.

Čítajte. Aplikujte.

.

Prečítajte si celý recept (pred pečením, ale aj počas)

.

Toto je veľmi dôležitý bod, ktorý neradno vynechať. Prečítať si recept odporúčam ešte pred tým, ako vôbec pôjdete na nákup a začnete piecť. A hneď po tom, ako sa rozhodnete, že si daný pokrm pripravíte.

Tento tip mám niekoľkokrát odskúšaný na vlastnej koži a verte mi, je lepšie si ten recept prečítať poriadne – hoci aj 3-krát.

Ak by ste si pozreli napríklad len ingrediencie, je dosť možné, že v momente, kedy by ste sa rozhodli začať piecť, zistíte, že nemáte čas, dostatočne veľkú formu, ovocie, mixér, formu na chleba, droždie, čokoládu na polevu, 5 rôznych hrncov alebo niečo ďalšie z tých životne dôležitých predmetov, vecí, ingrediencií, bez ktorých skutočne nenapečiete to, čo ste chceli.

.

Pozrite si viac variantov toho istého receptu

.

Ak sa chystáte piecť nejaký nový druh koláča, je dobré pozrieť si viacero receptov na daný koláč, aby ste tak načerpali čo najviac informácií o tom, ako koláč upiecť čo najlepšie.

Zvýšite tak šancu, že sa vám koláč podarí.

Nevadí, ak budú mať jednotlivé recepty medzi sebou menšie odchýlky. Napríklad v jednom recepte bude potrebný na plnku iba tvaroh, v druhom recepte tvaroh aj smotana.

Ide skôr o to, aby ste si v hlave upevnili postup a zároveň možno našli spôsob, ako koláč ešte vylepšiť – napríklad pridaním ovocia do plnky.

Samozrejme, všetko závisí od koláča, ktorý chcete piecť. Pretože nie vždy sa oplatí zamieňať a experimentovať.

Taktiež v prípade, že máte recept v písomnej podobe, môžete si k nemu nájsť videorecept s podobným postupom. Aby ste si ešte viac osvojili postup pri pečení koláča a neboli neskôr v rozpakoch, či vyšľahať krém ručným šľahačom (elektrickým) alebo iba metličkou.

Radi pečiete? 9 vecí, ktoré by ste mali urobiť ešte PRED pečením

.

Poriadne skontrolujte ingrediencie, náčinie a nielen to…

.

Check-list: Čo si skontrolovať pred každým pečením

  • ingrediencie
  • množstvo ingrediencií
  • čas – koľko sa daný pokrm varí alebo pečie
  • čas celkovej prípravy – ak je to možné
  • veľkosť formy, plechu/počet porcií
  • či náhodou nepotrebujete špeciálnu formu, napr. na chlieb
  • všetko náčinie, ktoré budete využívať pri pečení
  • postup – či ho zvládnete (prečítajte si ho aj viackrát a pozorne)

.

Ešte PRED pečením si skontrolujte veľkosť formy.

.

Nestačí iba skontrolovať, či vôbec máte takú formu, akú potrebujete na daný koláč, mali by ste, ba priam musíte, skontrolovať aj veľkosť formy.

Lebo ak je recept určený na koláč vo forme s priemerom 20 cm, nemôžete také isté množstvá ingrediencií použiť v prípade, že máte formu s priemerom 26 cm.

Preto si vždy skontrolujte priemer/rozmery svojej formypriemer/rozmery formy odporúčanej v recepte.

Priemer okrúhlej formy a rozmery plechu si dokážete zmerať aj pomocou obyčajného pravítka.

A rozmery formy/plechu, v ktorej/v ktorom bol daný koláč pečený, sú písané v každom dobrom recepte.

Toto isté platí aj pri počte kusov alebo porcií. Dávajte si pozor na to, koľko porcií tohto pokrmu vyjde pri danom množstve ingrediencií, aby ste tak predišli zbytočným komplikáciám.

.

Vyhraďte si na pečenie dostatok času

.

Hoci pri niektorých receptoch býva napísaný aj čas celkovej prípravy vrátane pečenia, tento čas je zväčša len orientačný a berte ho s rezervou. A to hneď z viacerých dôvodov.

Nikdy neviete, čo sa pokazí, skomplikuje a kedy budete musieť improvizovať + pre každého je čas prípravy, vrátane vašej rezervy, individuálny.

Ja napríklad pečiem muffiny bezmála približne 3 hodiny, hoci nejeden by ich mal hotové za polhodinku. Takže ak sa dostatočne poznáte, zvládnete správne odhadnúť ten svoj čas prípravy 🙂

Radi pečiete? 9 vecí, ktoré by ste mali urobiť ešte PRED pečením

.

Buďte pripravení na všetko

.

A keď vravím na všetko, myslím tým úplne na všetko.

Pri pečení sa dokážu diať veci, ktoré by ste si nikdy nedokázali predstaviť, a tie vám skutočne dokážu osladiť nejedno pečenie.

Tak si pevne uviažte zásteru a pripravte sa pre istotu aj na cesto na zemi, rozliate roztopené maslo na dreze, zašpinené kuchynské obkladačky od smotany, prešľahanú šľahačku, spečený korpus, roztečenú smotanovú plnku, rozmliaždené surové vajíčko na vašom receptárimnoho ďalších kuchynských nástrah.

Ale nebojte sa. Na všetko existuje riešenie. Väčšinou.

Napríklad: ak budete mať cesto príliš riedke, pridajte múku, ale ak je príliš husté, pridajte mlieko alebo smotanu – vo väčšine prípadov to zaberá 🙂

.

Pred pečením VČAS vytiahnite maslo z mrazničky

.

Tento bod neplatí len pre maslo, ale úplne pre čokoľvek, čo ste odložili do mrazničky v nádeji, že to vydrží dlhšie a budete to nevyhnutne potrebovať pri pečení, lebo je to jedna z ingrediencií – napríklad maslo, tvaroh…

Hlavná rada teda znie: vytiahnite to radšej hodinu pred tým, než začnete piecť.

Pretože aj mne sa už nejedenkrát stalo, že na hlbokozmrazené maslo som si spomenula až vo chvíli, keď už som chcela začať piecť. A to je už neskoro.

Keď je neskoro, máte len dve možnosti: buď počkáte, kým maslo rozmrzne, alebo ho budete pomaly postupne rozmrazovať v mikrovlnke zatiaľ, čo sa budete modliť, aby sa neroztopilo úplne.

Prvé dlho trvá, druhé je zložité. Takže zapamätať alebo pripomienka do mobilu, ale hlavne, aby ste nezabudli. VYBRAŤ MASLO (alebo hocičo iné) Z MRAZNIČKY MINIMÁLNE HODINU PRED ZAČATÍM PEČENIA.

Druhá hlavná rada znie: dávajte si pozor, aké ingrediencie dávate do tej mrazničky (viete, ktoré ingrediencie by radšej NEMALI ísť do mrazničky?) 🙂

———————————————————————–

CHECK-LIST: Čo treba urobiť pred každým pečením

Chceš si otestovať tieto tipy a rady v kuchyni?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a ja ti pošlem e-mail s check-listom vo forme PDF, aby si si pred každým pečením mohol skontrolovať či si na nič nezabudol 🙂

Hor sa za lepším a jednoduchším pečením 🙂

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

.

Vajíčka izbovej teploty

.

Tento bod je taktiež veľmi dôležitý – vlastne podobne ako všetky v tomto článku 😀

Dokonca ho uvádzajú aj v niektorých receptoch – že sú potrebné vajíčka izbovej teploty. Aby sa vám nezrazil krém.

Zrazený krém je v podstate krém, ktorý stratil svoju hladkú konzistenciu. Krém sa ako keby „zgrcne“po krásnej hladnej krémovej konzistencii ani stopy. Krém sa môže zraziť z viacerých dôvodov, ale často to bývajú práve vajíčka, ktoré by mali byť, ale nie sú, izbovej teploty.

Existuje mnoho tipov na to, ako zrazenému krému vrátiť jeho pôvodnú podobu, ale ľahšie, ako problémy naprávať, je im predchádzať.

Takže jednoznačne platí, že vajíčka pred samotným pečením treba vytiahnuť včas.

.

Vopred si pripravte všetky ingrediencie

.

A to doslovne. Nestačí ich len vytiahnuť na drez.

Tesne pred tým, ako začnete piecť, si vytiahnite všetky potrebné ingrediencie a rovno si ich aj navážte, namerajte a pripravte do misiek, odmeriek, šálok, pohárov…

Uvidíte, pečenie tak bude opäť o niečo ľahšie. Pretože nebudete musieť počas pečenia pobehovať po celej kuchyni a hľadať, kde ste čo odložili, zatiaľ, čo vám bude kypieť smotana v hrnci.

Odskúšané. Overené. Užitočné. Prečítané?

Aplikujte. Vychutnajte.

Ak neviete, kde by ste mohli najbližšie tieto tipy zúžitkovať mám pre vás jeden návrh – čo tak pri recepte na dokonalý čokoládový koláč v štýle Francúzska?

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura