Čokoládové muffiny s tvarohom

Vítam vás. Alebo iba teba, čo si sa náhodou zatúlal na môj blog. Alebo to nebolo náhodou? 🙂

Môj blog aj ja sme veľmi dlho čakali na túto chvíľu, ale všetko sa nakoniec podarilo a s novým rokom prichádza aj nový blog. Blog, ktorý ťa možno niečo naučí, možno ťa pobaví, možno ti dodá odvahu a možno bude tvojím spoločníkom v tvojich voľných chvíľach, ktoré sa nájdu len zriedkavo. Preto sú také vzácne.

Ako prvý článok som si pripravila klasický recept na muffiny s malým zimným vylepšením. Čokoládové muffiny s tvarohom, poprášené práškovým cukrom, pripomínajúce pravý zimný čas, keď sneží.

Vonku nevidím sneh a je mi z toho trochu smutno. Predsa len je zima a k zime neodmysliteľne patrí sneh. Sneh, v ktorom je toľko radosti. Sneh, ktorý nám občas lezie na nervy. Sneh, na ktorý zasnene hľadíme, keď nežne alebo prudko dopadá na zem.

Keď som písala tento článok tak po snehu nebolo ani stopy. A teraz keď pozriem von oknom vidím nasnežené ako v rozprávke a nežne padajúce biele chumáče snehu.

Ale čo robiť, keď snehu niet? Môžeš si upiecť moje vylepšené „zasnežené“ muffiny.

A to, ako si tieto špeciálne muffiny môžete napiecť, niečo viac o mne a ešte aj nejeden postreh či tip, popretkávaný zážitkami, ktoré vám pečenie môžu výrazne uľahčiť alebo aspoň trošičku zlepšiť náladku 🙂

Poviem vám to na rovinu. Nie som blogerka. Ani foodblogerka. Môžem sa tak nazývať kvôli náplni mojej „práce“. Ale som len osôbka, ktorá zbožňuje jedlo, ťukanie do klávesnice, príbehy a skúšanie nových vecí. Často nevydržím pri nejakej činnosti dlho, často neviem prekonať svoju lenivosť, ale pevne sa držím toho, čo ma baví.

Moja väčšia dávka ambicióznosti niekedy spôsobuje, že musí byť všetko perfektné, chyba sa nepripúšťa a výsledky mojej práce sa musia dostaviť čo najskôr. No nesmiete sa preto na mňa hnevať.

Už som sa naučila čakať. Čakať na to, na čo oplatí počkať, nie očakávať niečo, čo sa nedostaví a ostane mi len sklamanie. Naučila som sa, že chyby nekazia tento svet, ale pomáhajú ho zlepšovať. A naučila som sa, že úspech a aj neúspech posúva ľudí ďalej. Zistila som, čo je dokonalosť.

Ospravedlňte to, že rada robím veci po svojom. Preto sú niekedy iné. Ospravedlňte, že neviem písať, variť, piecť ani blogovať a predsa sú to moje najobľúbenejšie činnosti (až po leňošení v posteli :).

Podľa môjho vlastného úsudku neviem používať humor, lebo sa smejem nad úplne normálnymi vecami. No aj tak ho nájdete medzi riadkami. Ale iba ak budete chcieť 🙂

Pri písaní milujem opisovať veci do detailov, tak, že sa vám pri čítaní slov v hlave vykresľuje presný obraz deja. A rada opisujem pocity. Lebo to je to, vďaka čomu sme my ľudia iní.

Viem, že tento článoček nebude dokonalý, lebo je prvý. Dúfam, že mu to prepáčite a odnesiete si z neho aspoň kúsok vo svojom srdci. Príjemne čítanie 🙂


Muffiny, ktoré vám pripomenú zasnežené zimné rána

Môj čas prípravy: 3 hodiny (aj s pečením)

Obyčajný čas prípravy (aj s pečením): 45 minút

Počet kusov: asi 12 muffiniek

Fráza alebo slovo, za ktorým sa v zátvorke v recepte nachádza „*(a číslo)“ má svoje vysvetlenie nižšie, pod nadpisom „dôležité poznámky k receptu“.

Potrebujeme

  • veľkú misku
  • kuchynskú váhu
  • metličku
  • ručný mixér
  • košíčky na muffiny
  • forma na muffiny alebo obyčajný plech

Ingrediencie

  • 125 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 3 PL lyžice oleja
  • 2 vajíčka
  • 75 g/ml smotany na šľahanie
  • 5 PL kakaa

Náplň – cca 150 g jemného tvarohu (alebo koľko len budete chcieť)

Na ozdobenie – práškový cukor

Ako si pripraviť čokoládové muffiny s tvarohom

Vo väčšej miske vymiešame ručným šľahačom cukor s vajíčkami do peny. K vymiešanému cukru s vajíčkami pridáme múku a prášok do pečiva. Poriadne zmes zamiešame (teraz už ručne, metličkou). K cestu pridáme smotanu (*1). Poriadne miešajte kým sa smotana nespojí s cestom.

Keď je cesto so smotanou už dobre premiešané pridáme olej a opäť poriadne zamiešame. Olej cestu dodá jemný lesk.

Nakoniec pridáme kakao. Najprv miešame pomaly a opatrne, aby sa nám kakao nerozprášilo po celej kuchyni.

Takto pripravené cesto naplníme do košíčkov na muffiny.

Ako napĺňať cestom košíčky na muffiny tak, aby z nebola ďalšia epizóda kuchynských katastrof*

Pomer cesta, ktorým naplníte košíčky závisí od veľkosti košíčkov. Ja som použila klasické malé biele papierové košíčky. Ale netreba sa tým príliš inšpirovať.

Na dno košíčka dáme 1 polievkovú lyžicu cesta, potom kopček tvarohu (*2) a nakoniec dáme opäť 1 polievkovú lyžicu, aby sme zakryli tvaroh.

Ako nespáliť ,,zasnežené“ muffiny

Košíčky poukladáme na plech alebo do formy na muffiny a dáme piecť do rúry na 180°C cca 10 minút. Po desiatich minútach muffiny skontrolujte a urobte test špajdľou.

Po dopečení vytiahnite muffiny z rúry, nechajte vychladnúť a potom už len vychutnávajte zababušený v deke s kakaom či horúcou čokoládou. T

Dôležité poznámky k receptu

*=Kuchynské katastrofy je môj pripravovaný projekt, viac sa dozviete inokedy 🙂

*1= Účelom tohto upozornenia je, aby ste nezinfarktovali v momente keď vylejete k cestu smotanu a vaše krásne cesto sa stratí z dohľadu, pod hladinou smotany. Cesto bude v smotane trochu plávať (trochu dosť), ale ak to poriadne zamiešate vznikne vám krásne hladké cesto.

*2=tvarohu dajte radšej viac, aby sa vám po upečení muffín úplne „nestratil“. Zároveň musíte dbať na to, aby ste tvarohu nedali priveľa. Pri menšej veľkosti košíčkov, by mohlo cesto pri pečení vykypieť a pripiecť sa na plechu. Áno, vlastná skúsenosť.

Dobrú chuť 🙂


Keď si vydýchnete, rozhodnete sa, že si napečiete tieto muffiny, napečiete si ich a dáte mi vedieť, ako sa podarili… prečítajte si ešte toto. Aby ste neodchádzali na prázdno 🙂

Takže si zoberte muffinky alebo hocijakú mňamku a vychutnajte si pár riadkov mojich zážitkov z kuchyne spracovaných do takýchto postrehov. Dúfam, že vám to pomôže. Aspoň bude na svete menej kuchynských katastrof 🙂

15 vecí, ktoré som sa naučila pri pečení muffín

  1. Najlepšia tiesňová linka v kuchyni je mamina – moja mamina síce nie je úplne nadšená keď pečiem (to nikto :D), ale VŽDY poradí…a DOBRE. Vďaka nej ešte naša kuchyňa stojí.  Ale v mojom prípade je skvelá tiesňová linka v kuchyni, každý kto vie piecť bez toho, aby to v kuchyni vyzeralo ako po nájazde veliteľstva vojenských síl.
  2. Misku s cestom držte radšej ďalej o seba – nikdy neviete kedy sa pri miešaní tak zžijete s nádobou s cestom, že keď ju priviniete k sebe ofliaskate si vaše obľúbené tričko čokoládovým cestom, ktoré vám tam potom zaschne a nebudete to vedieť poriadne oprať. Len pokoj, zišlo mi to dole.
  3. Napĺňanie košíčkov na muffiny cestom je veľmi chúlostivá a nebezpečná záležitosť – každý kto ma už videl napĺňať vie o čom hovorím. Keby ste ma chvíľu pozorovali ako s maximálnym sústredením a trasúcimi sa rukami dávam do košíčka lyžicou kúsok cesta, asi by ste ma už nikdy nepustili do kuchyne. NIKDY.  Zbytočná opatrnosť. Aj tak cesto bolo nakoniec všade. Na mne, na plechu, na dreze, na podlahe….. 😀
  4. Keď sa vám prilepí cesto aj s košíčkom na lyžicu nesnažte sa to od seba odlepiť nad podlahou. Ono to totiž nie vždy nespadne.
  5. Nikdy si nehovorte, že vám to všetko ide ľahko, skvelo a všetko vám to vychádza. A v žiadnom prípade to nehovorte, ešte predtým ako niečo dokončíte. Veľmi rýchlo sa to niečo môže zvrtnúť.
  6. Keď pečiete mimo svojho príbytku, uistite sa, že ste si zobrali naozaj všetky ingrediencie a veci potrebné na pečenie. Aj potrebné množstvo ingrediencií a vecí. Veľmi dôležitá informácia. Nezabudnúť, zapísať 🙂
  7. Pri miešaní vajíčka s cukrom iným mixérom než na aký ste zvyknutý ZVÝŠTE OPATRNOSŤ. Mohlo by sa napríklad stať, že mixér sa vám pri miešaní vzoprie, zmení plán trasy a zrazu sa len počujete zlostne vykríknuť vášho spoluvariaceho vaše meno. Potom sa už len opatrne obzriete dozadu a tam vidíte svojho spoluvariaceho ako sa vreckovkou snaží vydrhnúť škvrnu od cukrovo-žĺtkovej peny a na tvári má výraz, že by ste z okna vyskočili aj sám predtým než vás z neho vyhodí on.
  8. Nikdy sa nevzdávajte. Nepodarok zachraňujte všeliakými možnými dostupnými ingredienciami. Cesto z ktorého sa po pridaní nadmerného množstva kakaa stane hustá neoddeliteľná guľa obalená v kakaovom prášku sa dá zachrániť pridávaním smotany a trochou mlieka. Ale na to ako sa dá zachrániť riedka a to naozaj riedka poleva na cupcaky som stále neprišla.
  9. Keď bude vašim spoluvariacim (aj pri pečení, lebo spoluvariaci znie lepšie ako spolupečiaci, alebo sú obidve označenia hrozné?) niekto o kom viete, že mu varenie a pečenie ide lepšie ako vám, nebuďte smutní ak jediný kto bude jesť vaše muffiny ste vy. Hlavne keď dotyční vedia čím všetkým si prešli vaše muffiny. Nadmerným zahustením a nedostatočným upečením.
  10. Po vychladnutí je aj nedopečený muffin oveľa chutnejší. Nepripomína vám to nejaké príslovie?
  11. Ak sa vašej práce týka aj fotenie jedla, tak vám dám užitočnú radu. Vždy sa pokúste urobiť nejaké fotky. Je dosť možné, že budete musieť piecť ten pokrm ešte niekoľko krát kvôli fotkám 😀
  12. Pri pečení, varení alebo úplne hocičom si vždy zapisujte zmeny v recepte alebo postupe. Lebo ak sú tieto zmeny zásadné a vy si ich nezaznačíte, tak výsledok bude zaručené iný ako ste očakávali.
  13. Vstávajte skôr. Verte mi, oplatí sa to z viacerých dôvodov. Jedným z tých dôvodov je aj fotenie jedla (alebo akékoľvek fotenie). Ale ak stíhate odfotiť muffiny pred tým ako si na nich pochutnajú ostatní členovia rodiny, tak môžete pokojne vstať aj neskôr.
  14. Ak viete, že vám pečenie muffín trvá 3 hodiny, vyhraďte si na pečenie dostatok času. Aby ste predišli tomu, že o polnoci budete zmätkovať v rozbombardovanej kuchyni.
  15. Na fotenie (v tomto prípade jedla) si taktiež vyhraďte dostatok času. Aby ste po oslavovaní nového roku až do noci nemuseli pár minút po prebudení (okolo 13:00 :D) behať po kuchyni, obývačke v snahe PEKNE odfotiť muffiny, ktoré sa vám nepodarili pekne odfotiť pár dní dozadu.  

No, čo poviete? Ak by ste mali nejaké pripomienky, ktoré mi pomôžu sa zlepšiť v písaní článkov a blogovaní, pokojne mi napíšte dolu do komentárov. Pokojne mi napíšte aké zážitky ste si z kuchyne odniesli vy. Prípadne mi môžete napísať, či muffiny vyskúšate. Potom mi dajte vedieť, ako sa vydarili.

Patrí vám moje úprimne ďakujem 🙂 A to patrí aj tým, ktorí dočítali tento článok až dokonca.

Takže vám 🙂

Chceli by ste aj celý príbeh zo šiestich pečení muffiniek? Aj z fotkami zo ,,zákulisia“ 😀

,,Dokonalý človek je človek, ktorý dokáže nedokonalosti premeniť na jedinečný kúsok seba.“

Laura

Majte sa najsladšie, ako sa dá.