Čokoládový koláč v štýle Francúzska

Jednoduchý čokoládový koláč vo francúzskom štýle zo skutočného francúzskeho blogu. Koláč v dokonalom spojení nadýchaného korpusu z čokolády a kakaa s domácim ríbezľovým lekvárom a lahodnou polevou z roztopenej čokolády. Taký je tento čokoládový koláč. Dokonalý. Víkendový. K šálke čaju. Čo viac si priať ako pokojný víkend s kúskom čokoládového koláča – zázraku – vo francúzskom šate?

Dnes tu mám pre vás recept na tento dokonalý čokoládový koláč, ktorý by som dokázala jesť pokojne aj každý deň, a už sa teda neviem dočkať, kedy si ho upečiem znova 🙂 Pôvodne francúzsky recept obohatený o menšiu vychytávku mňa a mojej sestry – vrch potretý domácim ríbezľovým lekvárom a poliaty čokoládovou polevou – lebo to je to, čo spraví tento koláč ešte lahodnejším 🙂

Príjemné pečenie 🙂

Dokonalý čokoládový koláč v štýle Francúzska

Obyčajný čas prípravy: 1 hodina (bez pečenia)

Môj čas prípravy: 3 hodiny (bez pečenia)

na tortovú formu s priemerom 22 cm

čokoládový koláč v štýle francúzska

Ingrediencie

  • 200 g horkej čokolády
  • 210 g masla (nakrájané na kocky)
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 75 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vajíčka
  • 180 g hladkej múky (môžete skombinovať aj so špaldovou – polovica hladkej, polovica špaldovej)
  • 10 g prášku do pečiva
  • 35 g kakaa
  • štipka soli

na ozdobenie

  • lekvár (napríklad ríbezľový)
  • 50 g čokolády na varenie
  • 40 g masla
čokoládový koláč v štýle francúzska

Postup

Vo veľkej miske (vo vodnom kúpeli) roztopíme maslo a čokoládu. Potom postupne pridávame a zamiešavame smotanu na šľahanie. Pridáme cukor a miešame, pokiaľ sa neroztopí, nerozpustí. Keď sú všetky ingrediencie rozpustené a prepojené, hrniec odstavíme zo sporáka. Pridáme vajíčka a zamiešame ich.

V ďalšej miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli. Túto suchú zmes pridáme k predošlej zmesi (roztopená čokoláda, maslo…) a vymiešame tak, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu cesta.

Cesto vylejeme na tortovú formu a dáme piecť na 180 °C na 50 – 60 minút.

Po dopečení vytiahneme koláč z rúry a necháme ho vychladnúť. Následne vrch koláča potrieme ríbezľovým lekvárom. Vo vodnom kúpeli v menšom hrnci roztopíme maslo a čokoládu – tak získame polevu. Polevu vylejeme na vrch koláča potretý lekvárom a počkáme, kým poleva vychladne a stuhne alebo koláčik dáme na 30 minút do chladničky.

Dobrú chuť 🙂

Môj tip: Koláč nemusíte skladovať v chladničke, vydrží aj pri izbovej teplote, stačí ho len niečím prikryť, aby nevyschol.

———————————————————————–

Francúzsky čokoládový koláč do 5 €?

Chceš si napiecť tento vynikajúci čokoládový koláč a spríjemniť si víkend? Ale zaujíma ťa, koľko tento koláč bude stáť?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a ja ti ihneď pošlem e-mail s celým rozpisom ingrediencií (nákupný zoznam) aj s cenami, koľko čo bude stáť, a aj celkovou sumou nákupu 🙂

Vyjde lacnejšie ako v kaviarni? Presvedč sa 🙂

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Inspiration by: recept na čokoládový koláč z francúzskeho blogu