Pripálil sa vám hrniec? 1 osvedčený tip ako odstrániť pripáleninu

V tomto článku sa dozviete jednoduchý tip do kuchyne, ktorý sa vám určite neraz zíde. Rýchly. Jednoduchý. Účinný. Overený. Skrátka: takmer dokonalý. Je to tip, ako rýchlo a šikovne odstrániť pripáleninu. Či už z hrnca, plechu, pekáča alebo z akejkoľvek nádoby, ktorú používate na kuchtenie.

Čítajte. Aplikujte.

Určite sa vám to už neraz stalo. Varíte puding, puding hustne, nechávate sa unášať krúživými pohybmi miešania, všetko sa zdá byť v poriadku. Zrazu si ale uvedomíte, že puding trochu smrdí pripáleninou a taktiež si uvedomíte, že sa pri miešaní nedotýkate vareškou ani bokov, ani dna hrnca. Puding sa vám jednoducho na dno hrnca pripálil.

To, že sa vám pripáli hrniec pri varení, sa stáva pomerne často a to najmä vtedy, keď sa daný krém, omáčka alebo čokoľvek iné začne zohrievať a variť rýchlejšie, ako vy stíhate miešať. Stáva sa to často pri príprave horúcich malín, karamelu, pudingu a horúcej čokolády.

Raz som tak „zanietene“ varila horúcu čokoládu, až sa mi pripálilo celé dno hrnca.

Hneď ako z hrnca „zmizla“ horúca čokoláda, uvidela som, že celé dno hrnca je pokryté pripáleninou. Vtedy bolo treba siahnuť po nejakom zázračnom tipe na odstránenie pripáleniny – lebo zoškrabávanie pripáleniny vareškou v horúcej vode nefungovalo 😀

Tipov je veľa, ale nie každý je dobrý. Na internete sa dá nájsť množstvo tipov, pri ktorých sa využíva ocot. Lenže ten, ako iste viete, nemá tú najpríjemnejšiu vôňu na svete – čo znamená, že ak nechcete mať „príjemnú arómu“ v celom byte, tak sa týmto tipom s použitím octu radšej vyvarujte.

Tento tip je však oveľa jednoduchší (a bezzápachový). Stačí vám na to soľ, trocha vody, vechtík a zdravá ruka 🙂

Pripálil sa vám hrniec? 1 osvedčený tip ako odstrániť pripáleninu

.

Ako odstrániť pripáleninu alebo soľ nad zlato

.

Potrebujete

  • soľ (2 – 3 PL – podľa toho, aká je pripálenina veľká)
  • jeden vechtík
  • voda

Postup

Nasypte trochu soli na pripálený povrch a začnite silno drhnúť vechtíkom. Môžete pridať trochu teplej vody, aby vám to išlo ľahšie. Vechtíkom drhnite dovtedy, kým pripálenina nezmizne. Poprípade pridajte viac soli.

Tento proces (pridávanie soli, vody, drhnutie vechtíkom) opakujte dovtedy, kým pripálenina úplne nezmizne.

Možno zoderiete celý jeden kuchynský vechtík ako ja 😀 Ale lepšie zodratý vechtík v koši ako pripálený hrniec v koši, no nie?

Odskúšané. Overené. Užitočné. Prečítané?

Aplikujte. Vychutnajte.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura