Pečené BUCHTY s lekvárom. Tento recept budete zbožňovať!

Viete ako sa hovorí – nie každý deň je nedeľa. Ale tieto dokonalé pečené buchty s lekvárom vám premenia akýkoľvek deň na príjemný víkendový deň.

Pečené buchty s lekvárom s vôňou domova a so spomienkami z detstva.

Navrchu dozlatista upečené a vnútri jemnučké kysnuté cesto a sladký lekvár. A krásna vôňa v byte. To všetko a ešte viac dokážu svojou chuťou a svojim vzhľadom.

Prejsť na recept

Pečené BUCHTY s lekvárom. Tento recept budete zbožňovať!

Dokážu z obyčajnej chvíle spraviť neobyčajný moment.

Dokážu spríjemniť aj náročný deň a vylepšiť aj ten najlepší.

Dokážu rozvoniať celý váš byt a vyčariť úsmev na tvári. Pečené buchty s lekvárom – s nimi je každá sekunda vzácnym momentom a každý moment príjemným zážitkom.

To je viac než čarovné. To je priam magické – tak ako celé pečenie.

Pri miesení cesta, jeho kysnutí, plnení buchtičiek, a ich pečení  budete mať radosť – vtedy sa na chvíločku zastaví váš svet, kolotoč každodenných starostí a radostí a oddýchnete si.

Ešte väčšiu radosť budete mať keď bude cesto kysnúť a zväčšovať, keď sa budú pečené buchty piecť a rozvoniavať. Ale tú najväčšiu radosť pocítite, keď sa vrátite z kuchyne, sadnete si a konečne si naplno vychutnáte svoj kuchynský výtvor – pečené buchty s lekvárom – ako od babičky.

.

Pečieme?

Pečené buchty s lekvárom

Základné informácie

.

Celkový čas prípravy: 2 a pol hodiny (aj s kysnutím a pečením)

Pečenie: cca 25 – 30 minút na 180°C

Potrebné: tortová forma, plech, jánska misa alebo akákoľvek nádoba vhodná na pečenie

Náročnosť: jednoduché, trošku náročnejšie na čas, klasické kysnuté cesto, ktoré dokáže vypracovať aj ten, kto pečie po prvýkrát

Cena: 6,70 € – všetko 0 € – lebo všetky ingrediencie by ste mali nájsť doma

.

Pečené BUCHTY s lekvárom. Tento recept budete zbožňovať!
Ingrediencie

asi na 19 buchiet

cesto

  • 20 g čerstvého droždia (približne polovica klasickej kocky droždia)
  • 250 ml vlažného mlieka (nie horúceho ani veľmi teplého!)
  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 vajce (aj v prípade dvojnásobnej dávky cesta iba 1 vajíčko)
  • štipka soli

náplň

  • ľubovoľný lekvár, taký aký máte najradšej (ja som použila

na potretie

  • maslo / bravčová masť – na vymastenie formy, plechu
  • olej – na potretie buchiet pred pečením
  • roztopené maslo – na potretie buchiet po upečení

.

Postup

Najprv si pripravíme kvások z mlieka a droždia

Na dno misky strednej veľkosti nadrobíme 20 g (asi polovicu) čerstvého droždia. Nadrobené droždie zalejeme vlažným mliekom a pridáme kryštálový cukor. Lyžicou premiešame.

Prikryjeme utierkou a necháme približne 30 minút kysnúť (poprípade dlhšie – až kým sa nám na hladine neobjavia „bublinky“).

Následne vypracujeme cesto

Do veľkej misky (v tej budeme cesto aj miesiť) preosejeme polohrubú múku.

Doprostred múky vyhĺbime malú jamôčku a do nej pridáme vajíčko. Ďalej pridáme roztopené maslo a už pripravený kvások.

Vypracujeme cesto. Jednou rukou držíme misku a druhou poriadne miesime cesto, až kým poriadne nezapracujeme múku a mlieko. Vymiesené cesto by sa malo odliepať od stien, nemalo by byť príliš lepkavé.

Takto vymiesené cesto ešte prikryjeme utierkou a necháme 45 minút vykysnúť.

Pečené BUCHTY s lekvárom. Tento recept budete zbožňovať!

Delenie, vaľkanie cesta a plnenie

Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti – 3, 4 alebo 5 – podľa toho koľko máme cesta. Pomúčime pracovnú dosku polohrubou múkou, zoberieme jednu časť cesta a vyvaľkáme ju na hrúbku asi 2 cm – tak, aby sa vyvaľkané cesto netrhalo, ale zároveň ani nebolo priveľmi hrubé.

Vyvaľkané cesto pokrájame na štvorce a naplníme lekvárom. Do každého štvorca dáme približne ¾ čajovej lyžičky lekváru. Plnku dôkladne zabalíme a vytvoríme tak buchtičku.

Buchtičky poriadne zo všetkých strán, okrem vrchu, potrieme olejom, aby sa o seba neprilepili. Ukladáme ich do formy, na plech, do misy tesne vedľa seba, tak aby sa vzájomne dotýkali. Tento proces opakujeme až kým neminieme cesto.

*ak buchty budete piecť v plechu alebo v tortovej forme, odporúčam vám dno a boky vymastiť maslom alebo bravčovou masťou – ešte pred ukladaním buchiet. Ak plánujete použiť nejakú nádobu z varného skla napríklad jánsku misu vymastiť ju nemusíte.

.

———————————————————————–

Každý týždeň čerstvý tip z kuchyne rovno do tvojej e-mail schránky.

Chceš každý týždeň dostať e-mail (newsletter) s užitočným tipom, vďaka ktorému bude každé tvoje pečenie ešte lepšie?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a potom si naplno vychutnávaj výhody klubu gastro-osôbok (newsletter).

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

.

Pečenie buchiet

Keď máme už všetky buchty takto pripravené, necháme ich ešte cca 15 minút pokysnúť.  

Potom už len pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 25 – 30 minút.

To, či sú už buchty upečené zistíme testom špajdľou (odporúčam skúsiť v mieste vzájomných spojov buchiet) alebo tým, že skúsite buchty jemne oddeliť od seba (v mieste spoju), ak vám to pôjde ľahko, buchty sú už upečené.

Po upečení, buchty ihneď poriadne navrchu potrieme roztopeným maslom.

Odporúčam jesť ešte teplé 🙂

Nech vám chutí 🙂

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Ak sa chystáte si tieto pečené buchty s lekvárom v najbližšej dobe piecť, mám tu pre vás tip na článok, ktorý uľahčí každé vaše pečenie a aj zlepší výsledok vášho pečenia9 vecí, ktoré by ste mali spraviť PRED každým pečením

Inspiration by: recepty na pečené buchty z blogu RaspberryBrunette a blogu Lenivá kuchárka

26. 4. 2020