Pečené lekvárové buchty // Ako ich pripraviť, aby sa podarili na prvýkrát?

Nedávno som publikovala recept na vynikajúce pečené lekvárové buchty – ak ste ich ešte nestihli pripraviť, tak je teraz ten správny čas. A prečo práve teraz? Lebo ak sa chystáte pečené lekvárové buchty piecť po prvýkrát, tento článok bude vaším sprievodcom pri ich pečení.

V článku je vysvetlené a opísané všetko, s čím by ste mohli mať pri prvej príprave pečených buchiet nejaké ťažkosti. Od toho, ako dosiahnuť vlažné mlieko, cez to, ako správne vymiesiť cesto, až po to, ako zistiť, že sú vaše pečené lekvárové buchty dokonalé upečené a pripravené na zjedenie.

Pripravený na pečenie? Tu je váš recept a váš sprievodca prípravou dokonalých pečených buchiet s lekvárom, s ktorým budú vaše pečené lekvárové buchty neodolateľne chutné, aj keď ste ich nikdy pred tým nepiekli.

.

#1 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako dosiahnem vlažné mlieko?

.

„Nadrobené droždie zalejeme vlažným mliekom a pridáme kryštálový cukor.“ (z receptu na pečené buchty)

Pri príprave pečených buchiet je kľúčové vlažné mlieko. Vlažné mlieko nie je príliš horúce, ale ani studené.

Vlažné mlieko dosiahneme dvoma spôsobmi:

  1. Mlieko dáte na pár sekúnd do mikrovlnky,
  2. Mlieko zohrejete klasicky – na sporáku – na miernom plameni asi minútu, dve (nemá vrieť!).

To, či je mlieko vlažné, zistíte veľmi jednoducho – namočíte doň prst. Mlieko by nemalo byť ani horúce, ani teplé, ani veľmi studené, jednoducho tak akurát.

Z vlastnej skúsenosti vám odporúčam zohrievať mlieko radšej na sporáku. Zohrievanie v mikrovlnke môže byť nepresné a môže sa vám stať, že raz mlieko zohrejete príliš a raz primálo.

.

#2 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Kedy je kvások z droždia pripravený, vykysnutý?

.

„Prikryjeme utierkou a necháme približne 30 minút kysnúť (poprípade dlhšie – až kým sa nám na hladine neobjavia „bublinky“).“

Kvások z droždia sa pripravuje veľmi jednoducho – spojením vlažného mlieka, nadrobeného droždia a cukru.

Následne misku s kváskom prikryjete čistou utierkou a necháte kvások kysnúť 30 minút (ideálne na teplom mieste).

Po 30 minútach by sa na hladine mali objaviť také hnedé „bublinky“, ako môžete vidieť na fotke nižšie. Ale len na povrchu. Pod týmto povrchom bude „kvások“ stále tekutý, keďže obsahuje hlavne mlieko.

.

#3 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Akú veľkú misku potrebujem na miesenie cesta?

.

„Do veľkej misky (v tej budeme cesto aj miesiť) preosejeme polohrubú múku.“

Miska, v ktorej budete miesiť cesto, by mala byť jedna z tých najväčších, ktoré dokážete nájsť vo svojej kuchyni.

Miska by mala byť taká veľká, aby sa vám do nej zmestili všetky ingrediencie a aby ste v nej bez problémov zvládli vymiesiť to najlepšie kysnuté cesto sveta 🙂

Pečené lekvárové buchty. 10 tipov, s ktorými budete ich pečenie hračka
Tieto pečené lekvárové buchty sú skutočne unikátne a s týmito tipmi sa vám určite podaria, hoci nemáte žiadne skúsenosti s prípravou kysnutého cesta.

.

#4 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako správne vymiesim cesto na pečené lekvárové buchty?

.

„Do veľkej misky (v tej budeme cesto aj miesiť) preosejeme polohrubú múku.“

Správne vypracovanie kysnutého cesta je taktiež veľmi dôležité. A v skutočnosti to nie je ani také zložité, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Takže ako vypracovať kysnuté cesto? Takto:

  1. Jednou rukou držíme misku a druhou rukou poriadne miesime cesto, až kým poriadne nezapracujeme múku a mlieko.
  2. Vymiesené cesto by sa malo odliepať od stien a zároveň by sa nemalo veľmi lepiť na ruky.
  3. Ak sa vám cesto príliš lepí, môžete ešte prisypať trošku polohrubej múky a opäť poriadne zamiesiť.
  4. Ak je naopak veľmi múčne, môžete pridať trochu vlažného mlieka.

.

———————————————————————–

Každý týždeň čerstvý tip z kuchyne rovno do tvojej e-mail schránky.

Chceš každý týždeň dostať e-mail (newsletter) s užitočným tipom, vďaka ktorému bude každé tvoje pečenie lepšie?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a potom si naplno vychutnávaj výhody klubu gastro-osôbok (newsletter).

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

.

#5 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako zabezpečím správne kysnutie cesta?

.

„Takto vymiesené cesto ešte prikryjeme utierkou a necháme 45 minút vykysnúť.

Vymiesené cesto prikryte čistou utierkou a položte na nejaké teplé miesto, ideálne na slnko.

Od tohto momentu budete musieť byť trpezlivý a vydržať 45 minút (alebo viac) bez „nakúkania“ pod utierku a kontrolovania cesta. Dajte cestu čas.

O 45 minút vám cesto krásne vykysne a aj sa o dosť zväčší. Ale nezľaknite sa toho. Hneď, ako z cesta kúsok odoberiete, trochu klesne. Ale ostane rovnako krásne nadýchané.

.

#6 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako cesto rozdeliť a následne vyvaľkať?

.

„Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti – 3, 4 alebo 5 – podľa toho, koľko máme cesta. Pomúčime pracovnú dosku polohrubou múkou, zoberieme jednu časť cesta a vyvaľkáme ju na hrúbku asi 2 cm – tak, aby sa vyvaľkané cesto netrhalo, ale zároveň ani nebolo priveľmi hrubé.“

Delenie cesta na viaceré bochníky nie je nič zložité. Jednoducho si z cesta budete postupne odoberať také veľké kusy, aké zvládnete ľahko vyvaľkať.

Vaľkanie cesta už môže byť trošku náročnejšie.

Pomúčte pracovnú dosku, cesto a každú časť cesta valčekom vaľkajte dovtedy, kým nedostanete plát cesta hrubý približne 2 – 3 cm.

Plát cesta by nemal byť príliš hrubý a ani príliš tenký, lebo sa vám bude cesto trhať a pri pečení z buchiet vytečie lekvár.

.

#7 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako mám cesto nakrájať na štvorce?

.

„Vyvaľkané cesto pokrájame na štvorce a naplníme lekvárom.“

Keď už je cesto vyvaľkané, nožom alebo krájačom na pizzu ho rozrežte na viacero štvorcov/obdĺžnikov – nemusia byť rovnaké, ale musia byť dostatočne veľké na to, aby sa do nich dal dať lekvár a aby sa neskôr dali vytvoriť buchty.

Skvelú fotku toho, ako má byť cesto pokrájané na štvorce, som našla v recepte na pečené buchty na blogu Raspberry Brunette.

.

#8 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako vytvorím lekvárové buchty z cesta?

.

„Do každého štvorca dáme približne ¾ čajovej lyžičky lekváru. Plnku dôkladne zabalíme a vytvoríme tak buchtičku.“

Doprostred týchto štvorcov z cesta dajte približne 1 čajovú lyžičku ľubovoľného lekváru.

Lekvár zabaľte cestom tak, že všetky štyri rohy štvorca z cesta dáte doprostred, urobíte z cesta „taštičku“ a následne sa budete snažiť skryť spoj a utvoriť buchtu, gúľaním „taštičky“ v rukách.

.

#9 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako zistím, že sú pečené lekvárové buchty už upečené?

.

„To, či sú už buchty upečené, zistíme testom špajdľou…“

Po uplynutí času pečenia (cca 25 – 30 minút), zoberte špajdľu a zapichnite ju rovno do spojov medzi buchtami.

Ak na špajdli ostanú kúsky cesta, tak buchty ešte nechajte aspoň 5 minút piecť. Potom test špajdľou opakujte.

Odporúčam vám zapichnúť špajdľu do viacerých miest, spojov, aby ste zistili, či sú buchty skutočne dobre upečené.

Taktiež by sa buchty nemali pri oddeľovaní trhať, ale s ľahkosťou od seba oddeľovať v miestach spojov.

Pečené lekvárové buchty. 10 tipov, s ktorými budete ich pečenie hračka
Pečené buchty s lekvárom – jednoduché a dokonalé.

.

#10 tip k receptu na pečené lekvárové buchty

Ako mám potrieť pečené lekvárové buchty maslom tak, aby boli ešte lahodnejšie?

.

„Po upečení buchty ihneď poriadne zvrchu potrieme roztopeným maslom.“

Pečené lekvárové buchty potrite maslom navrchu hneď po vytiahnutí z rúry.

Pečené lekvárové buchty môžete potrieť už rovno roztopeným maslom alebo len na jednotlivé pečené buchty poukladať malé kúsky neroztopeného masla a rozotrieť.

A vôbec tým maslom nemusíte šetriť 🙂

Odskúšané. Overené. Užitočné. Prečítané?

Aplikujte. Vychutnajte.

.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Pečené lekvárové buchty // Ako ich pripraviť, aby sa podarili na prvýkrát?
Pečené lekvárové buchty // Ako ich pripraviť, aby sa podarili na prvýkrát?
Chystáte sa piecť pečené lekvárové buchty poprvýkrát? V tomto článku nájdete 10 tipov, ktoré by ste mali poznať predtým ako sa pustite do ich pečenia.
tisíc a jedna chuť