Pečené zemiaky v šupke so slaninkou

Mávate občas lenivé dni, kedy ležíte len tak polhodinu v posteli, zababušený v perine, dívajúc sa do prázdna, s letmým úsmevom na perách, aj keď sa vám nechce vôbec vstať z postele? Aj ja občas mávam takéto dni, nuž ale aj počas lenivých dní treba jesť a najlepšie nie prvú vec, ktorá vám v chladničke skočí do ruky. Preto tu mám pre vás jednoduché, ale chutné jedlo – jesennú pochúťku, u nás doma tradičnú – pečené zemiaky v šupke (či už so slaninkou alebo bez) 🙂

Určite sa aj vám takýto lenivý deň občas pritrafí. Niekto by to možno argumentoval tým, že je to jesenná, zimná či jarná únava, ale ja si to nemyslím, teda nie aspoň tak celkom.

Mávate aj vy lenivé dni?

Keď máte jeden z tých lenivých dní vyzerá to možno takto – Potom, ako konečne vstanete z postele, ďalšiu polhodinu pijete čaj, pričom sa zadívate von oknom, do knihy či mobilu a každých 10 minút sa vám v hlave vynorí otázka – nemal by som už niečo robiť? – a aj tak si ľahnete opäť do postele s mobilom či knihou v ruke. A keď sa neskôr skutočne prinútite byť produktívny, zakaždým sa počas pracovania prichytíte, ako sedíte a rozmýšľate nad všetkým iným, len nie nad tým, čo skutočne máte robiť.

Myslím si, že tieto lenivé dni, väčšinou víkendy, plné prokrastinácie a ničnerobenia sú spôsobené nielen sychravým a chladným počasím, ale do istej miery aj obyčajnou ľudskou lenivosťoupotrebou tela aj mysle trochu vypnúť a jeden deň jednoducho na nič nemyslieť, nestresovať sa a iba oddychovať.  Úprimne, takéto dni si väčšina z nás môže dopriať iba málokedy, a preto si ich naše telo a myseľ doprajú samy. A to možno aj vtedy, keď sa nám to najmenej hodí

A ak nechcete celý deň prežiť len ležaním v posteli – máte na výber – buď chvíľku meditovať a vyčistiť si myseľ alebo sa premôcť (lebo ak sa vám podarí splniť jednu úlohu, budete mať väčšiu chuť splniť ďalšiu a zlepšíte si tak náladu), alebo urobiť iba to najnutnejšie, ostatné povinnosti konfrontovať v iný deň a jednoducho vypnúť a dopriať si oddych 🙂

Ale ako som už vyššie spomínala aj počas lenivých dní treba jesť. A nie len ta hocičo 🙂

Takže ak máte doma nové zemiaky (ktoré môžete jesť aj s tepelne upravenou šupkou) a pár minút z vášho dňa, vyskúšajte tento jednoduchý recept na pečené zemiaky v šupke a vychutnajte si ich ako večeru či obed spolu s rodinou alebo pri nejakom dobrom filme 🙂

.

Pečené zemiaky v šupke so slaninkouperfektná jesenná večera

Obyčajný čas prípravy: cca 45 minút

Môj čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie
  • nové zemiaky (cca 4 zemiaky na osobu podľa toho, aký je kto hladoš 🙂
  • soľ
  • korenie
  • údená slaninka
  • čerstvé „vetvičky“ tymianu (môže byť aj sušený)
  • niečo na vymastenie pekáča (môžete použiť olej alebo bravčovú masť)
pekáč s pečenými zemiakmi v šupke so slaninkou
Postup

Zemiaky v šupke poriadne umyjeme pod teplou tečúcou vodou. Môžeme ich umývať rukami alebo pomocou čistej nepoužitej hubky na riad. Vyumývané zemiaky osušíme v čistej utierke. Menšie zemiaky dookola obalíme tenkým pásikom slaniny a väčšie nakrájame a tiež dookola obalíme pásikom slaniny alebo necháme len tak. 

Pekáč vymastíme (stačí trochu) olejom alebo bravčovou masťou a naukladáme doň všetky zemiaky. Ak je zemiakov málo, môžeme doumývať, pokrájať a poukladať na plech ďalšie zemiaky, hoci aj bez slaniny. Zemiaky na pekáči osolíme, okoreníme a navrch poukladáme čerstvé umyté „vetvičky“ tymianu alebo sušený tymian.

Zemiaky dáme do predhriatej rúry piecť na 220°C na cca 20-25 minút. Po uplynutí času necháme zemiaky v rúre, zvýšime teplotu na 300°C a necháme dopiecť ešte 5 minút. Potom skontrolujeme, či už sú zemiaky upečené.

Po upečení necháme zemiaky trochu vychladnúť a môžeme servírovať – odporúčam s kyslou smotanou a mliekom 🙂

Dobrú chuť 🙂

———————————————————————–

Krátka reklamná prestávka

Prihlás sa do klubu gastro-osôbok (newslettera) a buď informovaný o novinkách v mojom živote, v gastrosvete a na blogu. Viac o klube a aj o tom, ako sa tam môžeš prihlásiť, nájdeš TU.

———————————————————————–

Pečené zemiaky so šupkou v slaninke

.

Prajem príjemné posledné septembrové dni, menej lenivých dní, mnoho chuti do života a čas na oddych 🙂

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Inspiration by: májové číslo 2018 F.O.O.D. časopisu