Najlepší recept na lievance

Recept na lievance

Dokonalý recept na ešte dokonalejšie lievance, ktoré si dokážete vychutnať v ktorúkoľvek časť dňa. Palacinky pozná už od detstva každý, vrátane mňa, ale na čaro kysnutých lievancov som prišla len pred rokom.

Na kysnuté lievancové cesto si budete musieť síce chvíľku počkať, ale verte mi, bude to stáť za to, lebo v ten moment vás nepoteší nič viac ako krásne nadýchané dozlatista upečené lievance, ktoré si môžete vychutnať v spojení s vychladenou smotanovou šľahačkou, domácim lekvárom, horúcimi malinami a čerstvým ovocím.

lievance s jahodovým lekvárom na bielom tanieri na kuchynskej utierky s vidličkou s čiernym fotoaparátom s bielymi kvetmi

Tento recept na lievance je skutočne jednoduchý a ak nepočítame kysnutie, má skutočne rýchlu a jednoduchú prípravu.

Ak ste teda hľadali ideálny sladký recept na raňajky, obed či večeru, hľa, našli ste – recept na lievance z „kysnutého“ cesta.

Uviažte si zástery a pečieme 🙂

.

Recept na lievance

.

Základné informácie o recepte (čas, cena za ingrediencie, náročnosť…)

Celkový čas prípravy: 2 h a 15 minút (aj s kysnutím a pečením)

Pečenie na panvici: cca 1 h

Kysnutie: 15 minút + 30 minút

Potrebné: panvica na palacinky, lievance alebo jednoducho klasická panvica

Náročnosť: jednoduché, ideálne pre začiatočníkov, mal by zvládnuť každý, iba tepelná úprava lievancov – pečenie – môže byť sprvu ťažšie, ale dá sa to zvládnuť

Koľko stoja ingrediencie: 4 € + 1 € olej (veci na dozdobenie nezarátané)  – všetko        0,20 € (droždie) – za predpokladu, že máte doma niektoré z ingrediencií

.

Recept: Lievance – ako ich pripraviť

.

lievance s jahodovým lekvárom na bielom tanieri na kuchynskej utierky s vidličkou s čiernym fotoaparátom s bielymi kvetmi v sklenej váze

Ingrediencie

Kvások

  • 2 ČL polohrubej múky
  • 21 g čerstvého droždia (polovica 1 kocky droždia)
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL + ½ ČL kryštálového cukru
  • 2 ČL polohrubej múky

Cesto na lievance

  • 500 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 3 – 5 PL kryštálového cukru (aj podľa chuti)
  • štipka soli
  • 500 g polohrubej múky
  • ½ ČL prášku do pečiva

+ olej na vymastenie panvice

Na ozdobenie

  • lekvár
  • 250 ml smotany na šľahanie – na domácu šľahačku
  • ovocie
  • horúce maliny
  • čo len budete chcieť…

.

Chystáte sa vyskúšať nový recept? Tento článok sa vám zíde:

Postup

.

Najprv si pripravíme kvások z droždia

.

1. Na dno menšej misky nasypeme 2 ČL polohrubej múky, nadrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom a pridáme kryštálový cukor.

2. Premiešame lyžičkou a posypeme troškou polohrubej múky.

3. Prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 15 – 20 minút na teplom mieste.

4. Keď máme kvások vykysnutý, hotový, pripravíme si cesto na lievance.

lievance s jahodovým lekvárom na bielom tanieri na kuchynskej utierky s vidličkou s bielymi kvetmi

.

Potom si pripravíme cesto na lievance

.

1. Do vyššej (alebo väčšej misky) nalejeme pol litra mlieka, pridáme vajíčko, kryštálový cukor, štipku soli, prášok do pečiva a nakoniec prilejeme aj vykysnutý kvások.

2. Do tej istej misky pridáme ešte polohrubú múku a poriadne miešame metličkou. Po chvíľke miešania budeme navrchu cesta vidieť množstvo peny, vtedy však neprestávame miešať. Cesto miešame až do momentu, kedy bude mať hladkú konzistenciu – žiadne hrudky múky, ani nerozmiešané vajíčko, ani pena na vrchu.

3. Na konci miešania by sme mali mať hladké, kompaktné cesto, s konzistenciou palacinkového cesta – trošku hustejšie, ale nie pevné (dá sa liať).

*Po vymiešaní cesta ho ochutnajte, či je dostatočne sladké. Ak nie, môžete pridať ešte trochu cukru.

4. Vymiešané cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť na teplom mieste (poprípade dlhšie – pokým cesto nebude siahať až takmer po okraj misky).

5. Keď cesto vykyslo, môžeme sa pustiť do pečenia lievancov.

lievance s jahodovým lekvárom na bielom tanieri na kuchynskej utierky s vidličkou s čiernym fotoaparátom s bielymi kvetmi v sklenej váze

.

Pečenie lievancov – ako na dozlatista upečené lievance

.

1. Panvicu potrieme trochou oleja a dáme ju rozohriať. Keď je panvica rozohriata, zoberieme si malú naberačku, naberieme cesto a vylejeme ho na panvicu – tak sa nám vytvorí lievanec.

*Ak budete pripravovať lievance podobnej veľkosti, ako môžete vidieť na obrázku, na klasickú veľkú panvicu sa pokojne zmestia aj 4 lievance súčasne.

! Treba dávať pozor, aby sa lievance nepripálili, pretože na ich upečenie stačí skutočne málo času, ak máte dostatočne rozohriatu panvicu. !

2. To, či je lievanec z jednej strany už upečený, zistíte tak, že sa ho pokúsite nadvihnúť. Ak bez problémov pôjde „odlepiť“ od panvice a nadvihnúť, môžete skontrolovať, či je upečený „dozlatista“, a následne prevrátiť na druhú stranu a dopiecť.

Ak vám však na drevenej vareške, ktorou nadvihujete lievance, ostane cesto a lievanec sa nebude dať nadvihnúť, lievanec ešte potrebuje nejaký čas na dopečenie.

3. Takto pokračujeme s pečením lievancov, až kým neminieme cesto.

.

A už len dozdobíme…

.

1. Keď budú lievance hotové, môžeme vyšľahať smotanu na šľahanie na šľahačku alebo ich jednoducho dozdobíme podľa chuti – horúcimi malinami, roztopenou čokoládou, domácim lekvárom alebo čímkoľvek, na čo budeme mať chuť 🙂

Dobrú chuť 🙂

———————————————————————–

Každý týždeň čerstvý tip z kuchyne rovno do tvojej e-mail schránky.

Chceš každý týždeň dostať e-mail (newsletter) s užitočným tipom, vďaka ktorému bude každé tvoje pečenie lepšie?

Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a potom si naplno vychutnávaj výhody klubu gastro-osôbok (newsletter).

    *kliknutím na tlačítko "potvrdiť" vyjadruješ súhlas s ochranou osobných údajov - nájdeš nižšie, v pätičke

———————————————————————–

Páčil sa ti tento recept – recept na lievance? Budem rada, ak ho budeš zdieľať ďalej a ohodnotíš ho hviezdičkami (nižšie, pod článkom). Máš nejakú otázku ohľadom receptu? Neváhaj a napíš mi ju dole do komentára, veľmi sa poteším a rada odpoviem.

A ak nechceš zmeškať ďalšie užitočné články o pečení, nové recepty a každý týždeň nový exkluzívny tip o pečení „z mojej kuchyne do tvojej kuchyne“, prihlás sa do newslettera.

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Nezabudnite ma sledovať na Pintereste.

Summary
recipe image
Recipe Name
Recept Lievance - vyskúšajte tie najlepšie lievance
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)