Snehové pusinky – recept na jednoduchú ozdobu či chutný dezert
Snehové pusinky recept
Jemné, sladké a krehké pusinky z bielkového snehu. Môžu byť jednoduchým rýchlym dezertom, krásnou krehkou ozdobou na torte či koláči alebo spôsobom, ako zužitkovať zvyšné bielky z pečenia.
Nech už budú pre vás čímkoľvek, verte, budú perfektné a zjedia sa v okamihu, lebo vždy, keď pôjdete okolo, neodoláte pokušeniu uchmatnúť si snehovú pusinku… jednu… dve… tri… päť…
Tak si ich radšej napečte viac, aby ste si ich mohli pokojne vychutnať jednu za druhou 🙂
.
.
Snehové pusinky – recept
.

Základné informácie o recepte
Celkový čas prípravy: 15 minút
Pečenie, resp. sušenie: 1 hodina a 20 minút
Potrebné: plech s rozmermi približne 42 x 29 cm, cukrárenské vrecko s ozdobnou špičkou (poprípade môžete použiť „pištoľ“ na zdobenie alebo obyčajnú lyžičku)
Náročnosť: jednoduchý recept, vhodný pre začiatočníkov, nenáročná príprava
Cena: cca 2,50 € – všetko ZADARMO – v prípade, že máte všetky ingrediencie doma
.
.
Ako pripraviť snehové pusinky – recept
.
Ingrediencie
na 2 plné plechy rozmerov 42 x 29 cm
- 4 vaječné bielky
- 90 g kryštálového alebo krupicového cukru (množstvo cukru odporúčam už ďalej neznižovať)
- štipka soli
- pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu

.
Postup
*Miska, v ktorej budeme bielky šľahať, musí byť úplne čistá.
Perfektný sneh z bielkov
1. Na papierovú vreckovku nakvapkáme pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy a vytrieme tým celú misku, v ktorej budeme bielky šľahať.
2. Rozbijeme vajíčko a oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky môžeme dať do pohára, zabaliť a uskladniť v chladničke. Bielky prelejeme do misky vytretej octom/citrónovou šťavou a pridáme k nim ešte štipku soli.
3. Bielky začneme šľahať na strednom stupni a keď začínajú belieť a mať jemne penistú konzistenciu, začneme po lyžiciach pridávať cukor a postupne ho zašľahávať. Ak sa nám bielky začínajú pretvárať na tuhý sneh skôr, ako sme stihli pridať všetok cukor, prisypeme zvyšný cukor k bielkom naraz a bielky došľaháme na tuhý sneh.
4. Správny sneh z bielkov by mal pri naklonení misky ostať na mieste a mal by byť poriadne pevný a tuhý. Ak sa sneh pri naklonení misky trochu posúva a hýbe, ešte ho chvíľu šľahajte do tuha. Ale iba trochu, pozor, aby ste ho neprešľahali.

.
Vytváranie snehových pusiniek
5. Pevný, tuhý a sladký sneh z bielkov presunieme do cukrárenského vrecka alebo pištole na zdobenie.
*Ak nemáte nič podobné na zdobenie, môžete pusinky tvoriť aj jednoducho pomocou čajovej lyžičky – sneh naberiete a nanesiete na plech pokrytý papierom na pečenie.
6. Plech si vyložíme papierom na pečenie a pomocou cukrárenského vrecka, zdobiacej pištole alebo čajovej lyžičky tvoríme snehové pusinky. Medzi jednotlivými pusinkami zachovajte mierne medzery, aby sa na seba neprilepili.
.
———————————————————————–
Každý týždeň čerstvý tip z kuchyne rovno do tvojej e-mail schránky.
Chceš každý týždeň dostať e-mail (newsletter) s užitočným tipom, vďaka ktorému bude každé tvoje pečenie lepšie?
Zadaj sem svoju e-mailovú adresu a potom si naplno vychutnávaj výhody klubu gastro-osôbok (newsletter).
———————————————————————–
.
Pečenie (sušenie) snehových pusiniek
7. Keď máme zaplnený celý plech, vložíme ho do predhriatej rúry (na 120°C) a pečieme (resp. sušíme) takto:
- najprv 10 minút na 120°C,
- potom 10 minút na 110°C,
- 10 minút na 100°C,
- 10 minút 90°C,
- 10 minút 80°C
- a dosušiť 30 minút na 70°C.
*Ak ste však snehové pusinky urobili trochu väčšie, zrejme ich budete musieť piecť inak, dlhšie. V recepte je písané, ako som piekla snehové pusinky ja. Tieto snehové pusinky boli klasickej veľkosti, ako môžete vidieť na obrázku.
8. A máme hotovo. Pusinky môžete s radosťou zjesť, použiť ich ako ozdobu na tortu či koláč. Je to len na vás.
Prajem dobrú chuť 🙂
…
Radi pečiete? Tieto recepty by vám mohli chutiť:
.
Páčil sa ti tento recept – recept na snehové pusinky? Budem rada, ak ho budeš zdieľať ďalej a ohodnotíš ho hviezdičkami. Máš nejakú otázku ohľadom receptu? Neváhaj a napíš mi ju dole do komentára, veľmi sa poteším a rada odpoviem.
A ak nechceš zmeškať ďalšie užitočné články o pečení, nové recepty a každý týždeň nový exkluzívny tip o pečení „z mojej kuchyne do tvojej kuchyne“, prihlás sa do newslettera.
.
Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂
Laura
Inspiration by: recept na snehové pusinky od Na skok v kuchyni





