Tekvicové latté a sprievodca zemiakmi ? ||ku kávičke #4
.
Dnes sa spolu pozrieme na…
najpríjemnejší recept na pumpkin spice latte – tekvicové latté
ako urobiť pošírované (stratené) vajíčko – a čo to vlastne je
chutné veci, ktoré možno urobiť z čerstvo nazbieraných jabĺk
veľmi zaujímavú infografiku o zemiakoch
…
Pumpkin spice latte – tekvicové latté

- Ryoya Takashima z Japonska vlastní a spravuje okrem YT kanála Peaceful Cuisine, na ktorom má skutočne krásne videorecepty (väčšina receptov je vegánskych alebo nejakým spôsobom zdravších), aj YT kanál Ryoya Takashima, na ktorom uverejňuje prevažne vlogy 🙂
- Odporúčam sledovať jeho videorecepty už len kvôli skvelej kvalite videí a spôsobu, akým je video natočené.
- Tento recept na tekvicové latté bol prvý, ktorý som od neho videla a aj keď som sa najprv pozerala s výrazom na tvári typu – čo to je? – po chvíľke pozerania, počúvania a vnímania detailov ma tento typ jeho videí uchvátil a hneď som si musela pozrieť aj ďalšie.
- Ak aj nemáte chuť, čas alebo prostriedky na to, aby ste si toto tekvicové latté vyskúšali, odporúčam vám, aby si ste si aspoň pozreli, započúvali sa a poriadne vnímali krásne presné detaily prípravy tohto receptu.
- Je to niečo na spôsob food ASMR – ale nie to nepríjemné mľaskanie a chrúmanie do mikrofónu, práve naopak – veľmi príjemné zvuky miešania, krájania, sypania... – všetko dokonalé a harmonické. Odporúčam pre spríjemnenie rána alebo akejkoľvek časti dňa 🙂
Videorecept na tekvicové latté nájdete TU
…
Ako urobiť pošírované vajíčko

- Sympatická Lisa Bryan vám v tomto videu ukáže ako správne urobiť pošírované (stratené) vajíčko (poached egg)
- Pošírované vajíčko, hoci má zvláštny názov, vyzerá už len na obrázku ako skutočná delikatesa. Najlepšie to uvidíte na fotografii, ale pošírované vajíčko je ako volské oko obalené celé v bielku, zvrchu uvarené, ale keď ho rozkrojíte vytečie z neho tekutý (ale uvarený) žĺtok. Proste delikatesa 🙂
- Podľa videí je pošírované (stratené) vajíčko dosť náročné na prípravu a občas sa podarí, občas nie. Takže neviem, či by som sa ho JA odvážila len tak spontánne vyskúšať. Ale toto video je najlepšie z tých, čo som videla a preto si myslím, že vy ako šikovné osôbky by ste to mohli zvládnuť 🙂 Určite ho aj jedného dňa vyskúšam, len ešte neviem kedy 😀
- Ak by ste aj vy boli stratený v tomto anglickom videu, tak mám ešte alternatívu, istotu – LIDL.sk 😀
Anglické video – How to make a poached egg TU LIDL.sk video TU
…
Chutné veci, ktoré možno urobiť z čerstvo nazbieraných jabĺk
- V originálnom článku je až 5 receptov, mňa osobne ale najviac zaujali jablkovo-škoricové muffiny a kto si trúfa na trochu zložitejšie veci a nemá problém s receptami v angličtine, tak jablkovo – kardamómová (a nie, nie je to chyba) BABKA.
- Samozrejme, že okrem týchto dvoch receptov na skvelo vyzerajúce pochutiny, ma zaujal ešte aj názov toho pečiva či koláča „babka“.
- Babka – je (sladký) chlieb, ktorý je zavinutý podobne ako náš makovník či orechovník, zvyčajne býva plnený čokoládou alebo škoricou a často býva navrchu taká špecifická škoricovo-cukrová posýpka. Je to pečivo židovského alebo východoeurópskeho pôvodu, preto aj ten názov. Viac o tomto pečive TU.
…
Infografika – sprievodca druhmi zemiakov
- Túto infografiku som objavila na Pintereste a nikdy nebudem ľutovať tých 30 minút, čo som sa tam prehrabávala rôznymi pinmi, len aby som našla niečo podobné. Tak sa pokochajte 🙂 A nie, nie som odborník na zemiaky, ale dúfam, že táto infografika vám bude aspoň trochu nápomocná 🙂
- Navyše sa tá infografika parádne hodí k môjmu najnovšiemu receptu – pečené zemiaky v šupke so slaninkou 🙂





Infografika je pôvodne odtiaľto.
…
Ďakujem za prečítanie 🙂 Ďalšie novinky a zaujímavosti z gatrosveta opäť vo štvrtok – tu na mojom blogu 🙂
Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂
Laura
Fotky sú screenshoty z článkov alebo videí, na ktoré odkazy nájdete v tomto článku (platí v prípade ak k fotke nie je pridaný samostatný odkaz na stránku, z ktorej pochádza).