Gaštanová torta s posýpkou

November a aj jeseň sa už pomaly končí, ale na sneh to ešte stále nevyzerá. Ja som konečne dočkala toho pravého jesenného počasia – prší, fúka vietor, ráno je hmla – ktoré ale mnohým skôr lezie na nervy 🙂 Ale trochu mi chýbajú padajúce farebné listy zo stromov, pestrofarebná krajina, svetlé a teplé poobedia a večery. Tak či onak, november je môj obľúbený mesiac, tak prečo ho nezakončiť týmto skvelým dezertom – gaštanová torta, ktorá sa dokonalo hodí k tomuto počasiu, hoci vonku už gaštany (ani tie jedlé) nenájdeme 🙂

gaštanová torta na bielom tanieri s lopatkou na tortu a vres

Kedysi v októbri, počas kráčania na autobusovú stanicu popod gaštan, som premýšľala o tom, ako budem písať tento recept a ako vám opíšem to, že gaštany sú vlastne celkom zaujímavé výtvory prírody a, že ten ich lesk a farba sú skutočne očarujúce.

A aj to ako sú uzavreté v pichľavej škrupine, až kým nepríde ich čas a nespadnú na zem, kde pri dopade akoby zázrakom vypadnú zo škrupiny. Možno nerozumiete, čo tým chcem povedať a možno vám to niečo pripomína.

Mne to pripomína nás ľudí. A náš komfort.

Ľudia ako gaštany?

Viete, väčšina ľudí je väčšinu svojho života, podobne ako gaštany, uzavretá vo svojej škrupine, z ktorej odmietajú vystúpiť. V „škrupine“ je totiž pocit istoty, bezpečia a je to určitá ochrana pred nepríjemnými vecami ako je neúspech, zlyhanie, sklamanie…

Ale v istý moment, väčšinou počas zlomu či pádu, v ten moment, keď „vypadneme“ zo škrupiny, si uvedomíme, že byť mimo nej – komfortnej zóny, je občas lepšie aj pre nás samých.

Každý rozumný človiečik, a to sme v určitej miere každý, chápe, že vystúpiť z komfortnej zóny neznamená blúdiť večer po tmavých uličkách, keď máme z toho strach. Vystúpiť komfortnej zóny znamená nebáť sa urobiť niečo prínosné, aj napriek tomu, že sa obávame neúspechu alebo zlyhania.

November mesiac odvahy?

Napríklad – hoci sa už november končí, pred týždňom, som si ho sama pre seba klasifikovala ako MESIAC ODVAHY. V rámci toho, že skutočne začnem, že urobím niečo, čo už dlho odkladám, lebo mám z toho obavy, že si budem veriť aj napriek tomu, že neviem či uspejem a že si jednoducho pôjdem za svojim, aj keď to nebude ľahké.

A tak vždy, keď ma ohľadom nejakého „projektu“ prepadnú pochybnosti, poviem si: „November – mesiac odvahy“pokračujem 🙂

gaštanová torta na bielom tanieri a vres

Ale dobrou správou je, že práve teraz, teraz v tomto momente, keď čítate tieto riadky nemusíte vystupovať zo svojej komfortnej zóny. Môžete sa na chvíľu zastaviť a popremýšľať, čo si v tento posledný novembrový týždeň napečiete. Mám jeden tip. Vynikajúca gaštanová tortapôvodne od The Story of a Cake.

Chuťovo dokonalá a musím povedať, že na to, že som ju piekla JA vyzerá dosť dobre (to bude tým, že piekla so sestrou :).

Pečenie tohto na prvý pohľad možno náročnejšieho koláčika, bolo pre mňa opäť trošku obtiažnejšie a neobišlo sa to bez drobných komplikácii. Napríklad premaslovaný korpus, priveľa náplne, dosť tekutá náplň, počiatočná nedôvera v upečenie torty a v to či to dokáže držať po kope.

Nakoniec som začala tedat tortičke dôverovať, že ona to zvládne a skutočne …zvládla. Gaštanová torta bola vynikajúca a …držala po kope 😀

gaštanová torta na bielom tanieri s vidličkou a vres

Gaštanová torta na jesenné chvíle s rodinou

Obyčajný čas prípravy: cca 1 hodina

Môj čas prípravy: 2 a pol hodiny

na tortovú formu s priemerom 22 cm

gaštanová torta na bielom tanieri s vidličkou a vres

Ingrediencie

Korpus

  • 400 g kakaových venčekov (alebo akékoľvek kakaovo-maslové keksíky)
  • 150 g rozpusteného masla

Náplň

  • 350 g  jemného roztierateľného tvarohu
  • 340 g gaštanového pyré (už sladené, izbovej teploty)
  • 5 vajíčok
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 4 PL kyslej smotany

Posýpka

  • 90 g polohrubej múky
  • 60 g masla izbovej teploty
  • 30 g kryštálového cukru
  • 2 PL kakaa
gaštanová torta na bielom tanieri s vidličkou a vres

Postup

Kakaové keksíky rozmixujeme najemno a zmiešame s rozpusteným maslom, tak aby zmes bola sypká, ale nie úplne suchá.

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymastíme boky tortovej formy, aby sa nám okraje korpusu nepripiekli k forme. Pripravenú zmes dáme na dno a na boky tortovej formy a prstami ju popritláčame, aby držala. Takto pripravený korpus dáme do chladničky zachladiť na cca 10 minút.

Medzitým si pripravíme náplň. Tvaroh s gaštanovým pyré (ktoré by malo byť izbovej teploty) a vajíčkami vyšľaháme elektrickým šľahačom. Potom pridáme kukuričný škrob, smotanu a ručne (metličkou) zamiešame.

Schladený korpus vytiahneme s chladničky a vylejeme doň pripravenú náplň. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C na 20 minút.

Kým sa torta pečie, pripravíme si posýpku. Polohrubú múku zmiešame s kakaom, cukrom a maslom izbovej teploty a ručne vypracujeme posýpku. Posýpku nadrobíme na čiastočne upečenú tortu, tak aby sme pokryli celý vrch torty.

Tortu dáme ďalej piecť na cca 25-30 minút. Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom ho ešte dáme do chladničky na minimálne pol hodinu alebo hodinu.

A potom už len vychutnávať 🙂

gaštanová torta na bielom tanieri a vres

———————————————————————–

Krátka reklamná prestávka

Prihlás sa do klubu gastro-osôbok (newslettera) a buď informovaný o novinkách v mojom živote, v gastrosvete a na blogu. Chceš vedieť viac o newsletteri a aj o tom, ako sa tam môžeš prihlásiť?

———————————————————————–

gaštanová torta na bielom tanieri s vidličkou a vres

Koľko vás táto torta bude stáť?

  • kakaové venčeky 400 g  (1 bal. = 100g = 0,60 €)     2,40 €       
  • maslo                                                                                 2 €
  • jemný tvaroh roztierateľný 2x                                    1,50 €
  • gaštanové pyré 2x                                                         3,30 €
  • vajíčka 10ks                                                                    1,50 €       
  • kukuričný škrob                                                             0,80 €    
  • kyslá smotana                                                                0,50 €     
  • polohrubá múka                                                            0,40 €
  • kryštálový cukor                                                             0,75 € 
  • kakao                                                                                  1 €

SPOLU: 14,15 €

gaštanová torta na bielom tanier a vres
za predpokladu, že máte doma niektoré z týchto potravín
  • kakaové venčeky 400 g  (1 bal. = 100g = 0,60 €)     2,40 €       
  • maslo                                                                                 2 €
  • jemný tvaroh roztierateľný 2x                                    1,50 €
  • gaštanové pyré 2x                                                         3,30 €
  • vajíčka (po 10ks)                                                            1,50 €       
  • kukuričný škrob                                                             0,80 €    
  • kyslá smotana                                                                0,50 €    
  • polohrubá múka                                                            0,40 €
  • kryštálový cukor                                                             0,75 € 
  • kakao                                                                                  1 €

SPOLU: 9,70 €

kúsok gaštanovej torty na bielom tanieri s vidličkou a vres

Napečené v septembri, naplánované na október a publikované? V novembri. Ale to ešte stále nestačí na to, aby ma to odradilo od pečenia či blogovania. Tak dúfam, že ani vás 🙂

A dúfam, že si ju upečiete a posledné jesenné momenty si vychutnáte s touto vynikajúcou tortičkou aj napriek tomu, že gaštany (aj jedlé) už zmizli z dohľadu. Lebo gaštanové pyré sa v obchodoch, v mraziacich boxoch nachádza počas celého roka 🙂

Pamätajte – váš mesiac „odvahy“ môže byť ktorýkoľvek, aj december 🙂

gaštanová torta na bielom tanieri s vidličkou a vres

Majte sa najsladšie, ako sa dá 🙂

Laura

Inspiration by: recept na gaštanový koláč od The Story of a Cake

vres v prútenom kvetináči a lopatka na tortu